Jeugdauteur Dirk Bracke is op 15 juni overleden. Hij kampte al een jaar met gezondheidsproblemen. Het is een groot verlies voor zijn familie en vrienden, onze uitgeverij en voor de Vlaamse jeugdliteratuur.

In 1993 debuteerde hij met Steen. Een jaar later verscheen Blauw is bitter, waarin hij allerlei maatschappelijke thema’s aanraakte. De toon voor zijn volgende jeugdboeken was gezet. Dirk Bracke koos vaak voor maatschappelijk heikele onderwerpen (denk maar aan drugs, prostitutie, straatbendes, afpersing, instellingen, aids, oorlog, incest …) en zorgde zo soms voor controverse. Hij werd daarom weleens de bad boy van de Vlaamse jeugdliteratuur genoemd. Maar Dirk ging nooit ondoordacht te werk. Aan zijn onverbloemd schrijfwerk ging een degelijke journalistieke research vooraf. Heel wat van zijn boeken werden bekroond in binnen- en buitenland en enkele zijn vertaald naar het Deens, Duits, Spaans, Pools, … Zijn laatste boek Watervrees verscheen in 2019. Een jaar later zou Chicago verschijnen, maar die jeugdroman blijft onafgewerkt.

We denken met groot respect en dankbaarheid terug aan de fijne en warme samenwerking van de afgelopen 28 jaar. Dirk Bracke schonk ons meer dan 40 jeugdromans. Enkele van zijn boeken werden met succes verfilmd. Denk maar aan Het engelenhuis, verfilmd als Bo door Hans Herbots en kaskraker Black van Adil El Arbi en Bilall Fallah.. Begin 2021 kondigde dit duo de verfilming van Straks doet het geen pijn meer aan (het eerste boek dat Adil ooit uitlas). De opnames staan gepland voor 2022. Dirk zal helaas het eindresultaat niet meer te zien krijgen. Maar de filmmakers hebben zijn zegen en vertrouwen.

Ons hart en onze gedachten gaan uit naar zijn moedige vrouw Marja, zijn twee kinderen en vier kleinkinderen.

Dirk Bracke is niet meer onder ons, maar zijn boeken en warme herinneringen aan hem zullen we blijven koesteren. ?