interview

Jo Nesbø. Een portret in ‘De Morgen’

Nele Reymen (De Morgen) vertrok naar Oslo om daar de succesvolle thrillerauteur Jo Nesbø op te zoeken n.a.v. zijn nieuwste boek De Dorst, dat vorige week verscheen. Een excentriek interview volgde, met een interessante conclusie: de man lijkt geen mislukkingen te kennen.

Verhalen vertellen werd Jo Nesbø met de paplepel ingegoten, maar het was niet Nesbø’s jongensdroom om schrijver te worden. Voor hij auteur werd, was hij een profvoetballer bij Tottenham, beursmakelaar en songtekstschrijver van een succesvolle band. Pas op zijn zevenendertigste besloot Nesbø zich toe te leggen op het schrijven, wederom met veel succes:

‘Vanaf de eerste minuut dat ik schreef, wist ik dat ze het fout zouden hebben als ze het niet goed vonden. Dan zouden ze er gewoon niet klaar voor zijn.’

Waarom Nesbø voor het misdaadgenre koos, had niets te maken met moraliteit of het aanhalen van de grens tussen ‘ goed’ of ‘ slecht’. Integendeel:

‘Ik heb geen hoger doel, geen taak. Ik heb enkel de ambitie om iets waarachtigs te schrijven, om dingen te schrijven die nog nooit geschreven zijn. Om binnen te komen bij de lezers en hen en mezelf bewust te maken.’

Geen wonder dus, dat De Morgen zich afvroeg of Nesbø echt een golden boy is, met talenten op overschot en een flinke dosis geluk. Misschien vindt Nesbø het juist daarom zo belangrijk om zichzelf te blijven uitdagen:

‘Ik wil graag een bepaalde berg beklimmen. Ik klim al jaren en er is één bergtop die me uitdaagt. Een nietszeggende top hoor, die voor niemand behalve mij iets betekent. Zo bestrijd ik mijn hoogtevrees. Ik voel graag die angst, die me doet beseffen dat ik geen mentale superman ben. De teleurstelling die daarin ligt, is even groot als de bevrijding.’

Het volledige interview lees je in DM Magazine van 10 juni.

De dorst – het nieuwste boek met Harry Hole in de hoofdrol

Er loopt een moordenaar rond.
De politie vindt het lichaam van een vrouw; een internetdate werd haar fataal. Haar verwondingen wijzen erop dat er een bijzonder agressieve moordenaar aan het werk is.

Hij is in je huis, hij is in je kamer.
De druk van de media wordt steeds groter, en de politie weet dat er maar één man is die deze zaak kan oplossen. Maar Harry Hole weigert terug te keren naar de plek waar hij ooit bijna alles verloor wat hem lief was. Tot hij een verband vindt tussen de moordenaar en de enige zaak die hij niet tot een goed einde bracht.

En hij is uit op bloed.

Wanneer een nieuw slachtoffer wordt gevonden, weet Harry dat er geen weg terug meer is en dat hij zijn aartsvijand opnieuw onder ogen moet zien.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief