nieuws

Johan de Boose op Shortlist Libris Literatuur Prijs 2019

Op 18 maart 2019 werd de shortlist van de 26ste Libris Literatuur Prijs bekend gemaakt. Johan de Boose is met Vloekhout een van de genomineerden!

Nog 6 schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2019 en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Vorig jaar ging de prijs naar Wees onzichtbaar van Murat Isik. Voorzitter van de jury dit jaar is Jet Bussemaker, gewezen minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Nederland. Zij maakt de winnaar bekend op 6 mei in het Amstel Hotel.

Johan de Boose deelde enkele woorden uit het juryverslag op Facebook:

‘Het vloekhout is een buitengewoon originele bijdrage aan de Nederlandstalige literatuur, een prachtige compositie, stilistisch ijzersterk. Aan het woord is een stuk hout dat de auteur met groot vernuft tot leven brengt. […] Tijdens zijn avonturen deelt het stuk hout zijn emoties, bedenkingen en inzichten met de lezer. Zo raken Dode Zeerollen, het manuscript van de Odyssee en de voorhuid van Christus met elkaar aan de praat in een duistere kamer van het Kremlin. Het boek is goed gecomponeerd met verrassende gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen en is meeslepend, ironisch en erudiet van toon. Stilistisch is Het vloekhout haast wellustig geschreven, lichtvoetig en ambitieus, met originele inzichten die ons doen nadenken over ons cultureel erfgoed, onze vaak donkere geschiedenis en onze eigen complexe actualiteit. Maar hoezeer onze geschiedenis ook een aaneenschakeling is van wreedheden en stommiteiten; in zijn slotalinea toont De Boose overtuigend aan dat de krachtigste bedenkingen tegen het mens-zijn het nog altijd afleggen tegen de rijkdom van onze simpele genoegens. Zoals de sensatie van heet zand onder je voeten.’ – Juryverslag Libris Literatuurprijs

Tegelijk met de bekendmaking (04-02-2019) van de longlist startte de organisatie van de Libris Literatuur Prijs www.startjouwleesclub.nl om nog meer mensen te interesseren voor de gekozen boeken en enthousiasmeren om die te gaan lezen. Lezers die zich opgeven op de site maken kans op prijzen door een leesclub van minimaal twee personen te vormen rond één van de boeken. Onder de prijzen: het bijwonen van de prijsuitreiking tijdens het besloten galadiner, met een overnachting in het Amstel Hotel in Amsterdam. Vanaf 18 maart 2019 bezoeken zes ambassadeur persoonlijk een van de leesclubs. Meer informatie over dit initiatief en de overige prijzen op www.startjouwleesclub.nl.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief