lijst

John Grisham jarig! Vijf Grishams die je gelezen moet hebben

De succesvolle thrillerschrijver John Grisham wordt vandaag 62 jaar oud. Ter ere van zijn verjaardag kozen wij vijf boeken uit die je absoluut gelezen moet hebben.

John Grisham wordt op 8 februari 1955 geboren in Jonesboro, Arkansas, als tweede kind in een gezin van vijf kinderen. Na zijn studie rechten aan de University of Mississipi, werkt Grisham bijna tien jaar lang als jurist, waarbij hij zich specialiseerde in strafrechtelijke zaken en letselschadeclaims. Deze maatschappelijke betrokkenheid is, naast in zijn eigen leven, ook terug te vinden in zijn boeken waarin hij strijd voert tegen onrecht en hij zich het lot aantrekt van diegenen in de samenleving die er allen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen. In 1988 debuteert hij als thrillerschrijver met De jury, maar het was zijn tweede boek Advocaat van de duivel waarmee hij definitief zijn naam vestigde als koning van de legal thriller.

Sinds de publicatie van De jury heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. De recentste titel die in het Nederlands verschenen is, heet De klokkenluider. Over de hele wereld zijn er op het ogenblik meer dan 225 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in 29 talen. Wij pikten vijf boeken uit Grishams repertoire uit die je gelezen moet hebben!

Om het lijstje te beginnen, hebben we gekozen voor Grishams debuut De jury. In het boek neemt een vader van een verkracht meisje het heft in eigen handen en vermoordt de twee daders.

Grisham won doorheen zijn carrière verschillende prijzen, waaronder de Harper Lee Prize for Legal Fiction voor De bekentenis in 2011. Harper Lee kennen we van Spaar de spotvogel (Engels: To Kill a Mockingbird), een van de bekendste rechtszaakromans aller tijden. Grisham was ook de eerste die de prijs in ontvangst mocht nemen en won in 2014 opnieuw met De erfgenaam.

De rainmaker is een uitzondering in Grishams oeuvre. In tegenstelling tot zijn andere boeken is dit bijna volledig geschreven in de tegenwoordige tijd. Het gaat over een beginnende advocaat die het opneemt tegen een gigantische levensverzekeringsmaatschappij, met een schadeclaim van maar liefst 10 miljoen dollar.

Negen titels van Grisham zijn verfilmd. Een van die boeken is De cliënt en werd verfilmd in 1994. Susan Sarandon werd voor de film genomineerd als Beste Actrice bij de Oscars. Ze speelde de rol van Regina “Reggie” Love, een advocate die twee jongens helpt die getuige zijn geweest van een zelfmoord.

Grisham schrijft vooral legal thrillers, maar af en toe wijkt hij af van dit genre. De erfpachters, bijvoorbeeld, is geïnspireerd op Grishams jeugd en gaat over een zevenjarige jongen die zijn ouders met de katoenteelt moet helpen in 1952.

Happy birthday, John!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief