nieuws

Joris Tulkens en ‘De odyssee van Pedro en Luisão’

Joris Tulkens bracht al heel wat historische verhalen tot leven in zijn boeken. Nu brengt hij zijn magnum opus uit, het kroonjuweel van zijn repertoire, met de epische titel De odyssee van Pedro en Luisão.

1492 – De katholieke koningen Ferdinand en Isabella verdrijven de joden uit Spanje en stellen de inquisitie in. Dit kantelmoment in de geschiedenis vormt het begin van een lange zwerftocht voor de familie Menassah. Het gezin vlucht vanuit Spanje naar Portugal. Onderweg wordt vader Menassah aangevallen en vermoord. Voor hij sterft, draagt hij zijn zoon Simon op om voor het Joodse volk een veilige thuis te vinden, net zoals Aeneas ooit het Trojaanse volk redde.

Onder de schuilnaam Pedro do Couto overleeft Simon de pogroms van Lissabon. Later reist hij mee met Columbus naar Amerika, een wonderlijk avontuur dat hem helaas geen veilige thuishaven biedt. Na veel omzwervingen verzeilt hij in het rijk van Pape Jan (in het huidige Ethiopië) dat bedreigd wordt door de Ottomanen. Ontgoocheld keert hij terug naar Portugal om daar een verborgen bestaan te leiden.

Op zijn oude dag vraagt Pedro aan zijn zoon Luisão om op zoek te gaan naar het kind dat hij op zijn reizen in Afrika verwekte. Luisão zoekt vindt zijn zwarte halfzus en brengt haar mee naar Portugal. Zij trouwt er en brengt een dochter Morena ter wereld.

Benieuwd waarom Luisão later met Morena naar Amsterdam vlucht en hoe Morena uiteindelijk in een klooster in Hasselt belandt? Je leest het volledige verhaal in De odyssee van Pedro en Luisão, een episch verhaal vol wonderlijke avonturen met legendarische historische figuren.

 

Overzicht

Joris Tulkens

De odyssee van Pedro en Luisão

A.D. 1628 — Een zwarte jonge vrouw biedt zich aan bij de grauwzusters van Hasselt. Haar naam is Morena. Ze komt uit Amsterdam, spreekt Latijn en heeft medische kennis. Ze heeft elf dagboeken bij zich van een zekere Pedro en ene Luisão. Moeder-overste leest er de wonderlijkste en tegelijk gruwelijkste verhalen in. A.D. 1492 — De Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella verdrijven de joden uit Spanje en stellen de inquisitie in, het begin van een lange lijdensweg voor de familie Menassah. Tijdens hun vlucht naar Portugal wordt de vader aangevallen en vermoord. Voor hij sterft, draagt hij zijn zoon Simón op om voor het joodse volk een veilig thuis te vinden. Onder de schuilnaam Pedro probeert Simón de opdracht van zijn vader te volbrengen. Hij reist mee op de avontuurlijke vierde tocht van Columbus naar Amerika, verzeilt jaren later in het rijk van Pape Jan in het huidige Ethiopië, maar geeft uiteindelijk de droom van zijn vader op en keert ontgoocheld naar Portugal terug. Op zijn oude dag vraagt hij zijn zoon Luisão op zoek te gaan naar het kind dat hij in Afrika heeft verwekt. Is dat kind misschien de Morena die zich in het klooster van Hasselt heeft aangeboden? Dat alles is te lezen in De odyssee van Pedro en Luisão, een epos vol wonderlijke avonturen met legendarische historische figuren. Het verhaal is tegelijk spannend en brandend actueel. Tulkens’ talenten als verteller komen ten volle tot hun recht.

Lees méér.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief