nieuws

Joris Tulkens en ‘De odyssee van Pedro en Luisão’

Joris Tulkens bracht al heel wat historische verhalen tot leven in zijn boeken. Nu brengt hij zijn magnum opus uit, het kroonjuweel van zijn repertoire, met de epische titel De odyssee van Pedro en Luisão.

1492 – De katholieke koningen Ferdinand en Isabella verdrijven de joden uit Spanje en stellen de inquisitie in. Dit kantelmoment in de geschiedenis vormt het begin van een lange zwerftocht voor de familie Menassah. Het gezin vlucht vanuit Spanje naar Portugal. Onderweg wordt vader Menassah aangevallen en vermoord. Voor hij sterft, draagt hij zijn zoon Simon op om voor het Joodse volk een veilige thuis te vinden, net zoals Aeneas ooit het Trojaanse volk redde.

Onder de schuilnaam Pedro do Couto overleeft Simon de pogroms van Lissabon. Later reist hij mee met Columbus naar Amerika, een wonderlijk avontuur dat hem helaas geen veilige thuishaven biedt. Na veel omzwervingen verzeilt hij in het rijk van Pape Jan (in het huidige Ethiopië) dat bedreigd wordt door de Ottomanen. Ontgoocheld keert hij terug naar Portugal om daar een verborgen bestaan te leiden.

Op zijn oude dag vraagt Pedro aan zijn zoon Luisão om op zoek te gaan naar het kind dat hij op zijn reizen in Afrika verwekte. Luisão zoekt vindt zijn zwarte halfzus en brengt haar mee naar Portugal. Zij trouwt er en brengt een dochter Morena ter wereld.

Benieuwd waarom Luisão later met Morena naar Amsterdam vlucht en hoe Morena uiteindelijk in een klooster in Hasselt belandt? Je leest het volledige verhaal in De odyssee van Pedro en Luisão, een episch verhaal vol wonderlijke avonturen met legendarische historische figuren.

 

Overzicht

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief