nieuws

Journalist Raf Sauviller overleden op 62-jarige leeftijd

Gisteren meldde Humo het overlijden van onderzoeksjournalist Raf Sauviller. Sauviller schreef verschillende boeken, waaronder Maffia, en werd beschouwd als de maffia-specialist van België en Nederland.

Raf was een enorm gedreven journalist. Voor het maffiaboek heeft hij eerst jaren onderzoek gedaan, om zich vervolgens maanden aan een stuk op te sluiten om toch maar die deadline te halen. Zijn boek over de maffia in de lage landen is een standaardwerk. Raf was naast een rasjournalist ook een bijzonder minzame mens met een bewonderenswaardige passie voor zijn vak. – Karel Dierickx (zijn uitgever bij Manteau)

Sauviller stierf na langdurig ziekte, zegt het weekblad op zijn website. Bij deze willen we onze oprechte deelneming betuigen aan familie en vrienden.

 

Overzicht

Raf Sauviller / Salvatore Di Rosa

Maffia

In de vroege ochtend van 15 augustus 2007 lagen zes doorzeefde lijken voor Pizzeria Da Bruno in de Duitse industriestad Duisburg. Een maffiamoord, in het hart van West-Europa. Uit het onderzoek bleek de ’ndrangheta alleen al in Duitsland met 229 misdaadfamilies aanwezig te zijn. Vóór ‘Duisburg’ was de maffia synoniem geweest met Sicilië, Corleone en de cosa nostra. Decennialang hadden de almachtige Corleonesi onder leiding van Salvatore ‘Totò’ Riina een monopolie gehad op maffianieuws, met als tragisch hoogtepunt de moorden op de populaire rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino in 1992. Tijdens het daaropvolgende justitiële offensief belandde het ene kopstuk na het andere achter de tralies. Twintig jaar later is de cosa nostra een totaal andere organisatie, die in een lucratieve symbiose met de staat leeft en haar inkomsten haalt uit afpersing, witwasconstructies en het binnenhalen van openbare aanbestedingen. Terwijl de strijd tegen de cosa nostra alle aandacht kreeg, konden de andere Italiaanse maffiagroepen, de camorra uit Campanië en de ’ndrangheta uit Calabrië, in de luwte uitgroeien tot de nieuwe sterren van maffioos Italië. Met een belangrijke aanwezigheid in de havens van Antwerpen en Rotterdam en onderduikadressen in de Italiaanse migrantengemeenschappen is de ’ndrangheta ook een Belgisch en een Nederlands probleem geworden. Dit boek is een speurtocht naar de hedendaagse Italiaanse maffia. Een reis door Sicilië, de Aspromonte en Napels, het decor waarin deze organisaties opereren. En ook het verhaal van de Italiaanse 'antimaffia': de magistraten, speurders, politici en maffiaonderzoekers die elke dag strijd leveren tegen de succesvolste misdaadsyndicaten van Europa. Onderzoeksjournalisten Raf Sauviller en Salvatore Di Rosa worden terecht beschouwd als de maffiaspecialisten van België en Nederland. Ze publiceren geregeld over dit onderwerp in HUMO en P-magazine. Samen schreven ze in 2014 'Zwarte diamant: 50 jaar fraude, bedrog en belastingon

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief