nieuws

Kamila Shamsie wint Women’s Fiction Prize!

Mooi nieuws: Kamila Shamsie mocht eerder deze week de 23e Women’s Fiction Prize in ontvangst nemen! De prijs viert, zoals elk jaar, voortreffelijkheid en originaliteit van vrouwelijke auteurs wereldwijd.

Kamila Shamsie won het van Jessie Greenglass (Sight), Jesmyn Ward (Sing, Buried, Sing), Elif Batuman (The Idiot), Imogen Hermes Gowar (The Mermaid and Mrs Hancock) en Meena Kandasamy (When I hit you: or, a portrait of the writer as a young wife). Huis in brand wordt onder andere geprezen als ‘a story of our times’.

Enkele woorden van de jury:

‘Huis in brand gaat over identiteit, tegenstrijdige belangen, liefde en politiek. Het is een schitterend boek dat we van harte aanbevelen. […] Daarnaast is het een echte page-turner. Het leest prettig, is ongelofelijk goed geschreven, met een sterk plot, dat gemakkelijk omgezet kan worden in een serie of film. […] Laat je niet afschrikken door het politieke thema of de Antigone-basis- het boek is gemakkelijk te lezen zonder achtergrond kennis van het werk van Sophocles.’

Ook in Vlaanderen is de pers enthousiast over het werk van Shamsie. Enkele lovende woorden:

**** ‘Hoewel je weet hoe het verhaal zich ongeveer zal ontwikkelen, slaagt de schrijfster erin een zenuwslopende en intelligente roman te schrijven over een wereld waarin niet elke wet rechtvaardig is. Huis in brand is een roman over familiebanden, over hoop en loyaliteit en over terreur.’ – Kathy Mathys (De Standaard der Letteren)

****1/2 ‘ Shamsie is dan ook een bijzondere schrijfster. Het zijn alleen de allergrootsten die schrijven makkelijk kunnen laten lijken. Shamsies zinnen vloeien over het papier als water over de rotsen van een bergbeekje. Geen enkele metafoor is gezocht en ieder woord is relevant. Weinigen doen haar dit na. Bovendien heeft Shamsie haar roman ook bijzonder vernuftig opgebouwd.’ – Marnix Verplancke (De Morgen)

Shamsie neemt een prijs van £30.000 mee naar huis.

Huis in brand

De eens zo innige band tussen Isma en de jongere tweeling Aneeka en Parvaiz wordt zwaar op de proef gesteld als Parvaiz besluit in de voetsporen van hun overleden jihadi-vader te treden en verdwijnt. Dan komt Eamonn, zoon van een machtig politicus, in het leven van de zussen. is Eamonn Aneeka’s ware liefde? Of het middel tot Parvaiz’ bevrijding? Plots is het lot van beide families onlosmakelijk met elkaar verbonden en blijkt hoe verwoestend liefde en loyaliteit kunnen zijn.
Shamsie geeft met dit spannende en hartverscheurende verhaal een uiterst genuanceerde inkijk in de complexiteit van burgerschap, liefde, familie en verschillende culturen in Europa.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief