nieuws

Kantje moord op longlist Thea Beckmanprijs

Goed nieuws voor Hilde E. Gerard, want haar laatste jeugdroman, Kantje moord, werd geselecteerd voor de longlist van de Archeon Thea Beckmanprijs.

Archeon Thea Beckmanprijs

De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Doelstellingen 

  • Het historisch jeugdboek als genre in de belangstelling brengen.
  • Het stimuleren van historisch besef bij kinderen.
  • Leesbevordering.
  • Aansluiten bij canon en kerndoelen onderwijs.
  • Het stimuleren van het schrijven van jeugdboeken met historische invalshoeken.

Criteria  
Het bekroonde boek moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Het moet aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.
  • Het moet informatief en historisch betrouwbaar zijn – moet iets toevoegen aan het historisch besef.
  • Het moet van literaire kwaliteit zijn en een meeslepend en mooi verhaal zijn.

De uitreiking  
De prijs wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse schrijversweekend in het Archeon (het derde weekend in september). Aan deze prijs is een geldprijs van €1.000 en een oorkonde verbonden.

Bron

Kantje moord

Turnhout, eind negentiende eeuw. Het armoedige arbeidersmilieu versus de bourgeoisie.
Juffrouw Godelieve ontbiedt Marie en geeft haar de opdracht een kanten sluier te maken. Maandenlang begeeft Marie zich dagelijks naar de mooie woning van haar opdrachtgeefster. Daar maakt ze kennis met een heel nieuwe wereld: de fascinerende Joséphine, die niet vies is van een slok laudanum, en Henri, Joséphines verloofde, wiens oog valt op Marie. Maar gaandeweg treedt Marie uit haar onderdanige positie als ze begrijpt dat ze een enorm talent heeft: kantklossen. Tot er iets afschuwelijks gebeurt en Marie in het nauw gedreven wordt.

Kantje Moord is een spannende jeugdroman in een historisch kader, de eeuwenoude Vlaamse vrouwennijverheid kantklossen, met universele thema’s als drugs, coming of age, liefde en verleiding, trouw en opoffering.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief