nieuws

KANTL-prijs voor proza gaat naar Jeroen Olyslaegers

Fantastisch nieuws voor Jeroen Olyslaegers: hij mag de KANTL-prijs voor proza in ontvangst nemen voor zijn roman Wil!

Vanaf 2016 reikt de KANTL elk jaar een literaire prijs uit, afwisselend voor proza, podiumteksten, essay en poëzie. Dit jaar is het de beurt aan de KANTL-prijs voor proza, waarvoor alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking kwamen.

De jury verkoos Wil boven de romans:

Tommy Wieringa, De heilige Rita, Amsterdam 2017, De Bezige Bij
Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa, Amsterdam 2018, De Arbeiderspers
Oek de Jong, Zwarte schuur, Amsterdam 2019, Atlas Contact.

Uit het juryrapport:

WIL speelt in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog en zoomt in op het aandeel van de Antwerpse politie bij de Jodenvervolging. Hij staat daarbij op de schouders van eminente historici als Herman van Goethem en Lieven Saerens. Maar anders dan een historicus die geschiedenis zou kunnen reconstrueren is Olyslaegers er als romanschrijver in geslaagd die verwarde periode van collaboratie en verzet en de grijze zone tussen waarheid en leugen tot leven te brengen met behulp van de verbeelding. Met Wilfried Wils heeft hij een ambigue hoofdpersoon gecreëerd. Hij is zowel hulpagent als dichter. Ook zijn positie is dubbelzinnig: is hij net als veel van zijn collega-agenten een ordinaire collaborateur, is hij een verborgen verzetsstrijder of gewoon een handige opportunist, ‘een tweezak’ zoals Olyslaegers het noemt? […] Met zijn genuanceerde, goed gedocumenteerde en vooral empathische roman heeft Olyslaegers een bijdrage geleverd tot het collectieve verwerkingsproces. Met raak getypeerde en genuanceerd uitgewerkte personages, levendige scenes en een meeslepende vertelstijl, is hij erin geslaagd om zonder een moreel oordeel of een ideologische boodschap op te dringen de lezer ervan bewust te maken dat er een Wilfried Wils schuilt in elk van ons en dat er veel meer grijs is dan wit of zwart.’

Het volledige juryrapport is hier te vinden. De juryleden zijn: Hugo Brems (voorzitter), Piet Couttenier, Leen Huet, Kris Humbeeck en Peter Theunynck.

Voor meer informatie: www.kantl.be

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief