nieuws

Kies wijn voor je tuinfeest met Peter Doomen

Lentefeest, comunniefeest, verjaardagsfeest, tuinfeest? Wat er binnenkort ook op de agenda staat, laat ons duimen dat het zonnetje van de partij is. Over één ding hoef je je al geen zorgen meer te maken: de keuze van de wijn, dankzij Peter Doomen en het hoofdstuk over wijn op een tuinfeest uit Bucketlist voor een wijnkenner.

 

Enkele jaren geleden trouwde mijn schoonzus. Ze vroeg me of ik de wijn voor het feest wilde verzorgen en daar ging ik graag op in. Ik koos een Franse witte wijn van de colombarddruif met zijn fantastische aroma’s van passievrucht en citrus. De rode wijn werd een Spaanse met een hoop rijp fruit en een toetsje vanille – een echte publiekslieveling. Ik maakte echter één kapitale fout: ik had te weinig wijn ingekocht, vooral witte. Het was een zwoele zomeravond en wit was erg in trek. Gelukkig hielp de eigenaar van de zaal ons uit de nood met een wijn die vergelijkbaar was met de wijn die ik gekozen had.

De keuze

Op een tuinfeest wil je het jezelf niet te moeilijk maken:
• Een beperkte selectie van twee wijnen, bijvoorbeeld een mousserende en een rode, of een rosé en een rode, of een witte en een rode, volstaat.
• Het is ook praktisch als je niet voortdurend met kurkentrekkers aan de slag moet. Bag-in-box is een optie, maar ook flessen met een draaidop zijn handig in gebruik.
Allemansvriendjes zijn dé keuze bij uitstek. Je wilt zowel je nicht plezieren die net een cursus wijnproeven volgt als de gezellige oom die er niets van weet maar wel graag een goed glas drinkt.
• De prijs is niet onbelangrijk. Waarschijnlijk ga je op zoek naar niet te dure flessen tussen 5 en 12 euro. Vermijd goedkope rommel, maar haal ook niet je beste flessen uit de kelder. De kans is immers klein dat ze tot hun recht komen op een tuinfeest.
• Maak gebruik van de service van de handelaar. Veel wijnhandels zijn bereid om glazen uit te lenen en zullen ook restflessen terugnemen, op voorwaarde dat ze in verkoopbare staat zijn. Zo hoef je je niet het hoofd te breken over hoeveel flessen je moet kopen.

Barbecue

Past witte wijn op een barbecue? Uiteraard. Ga voor volle, rijpe smaken zoals een chardonnay uit de Nieuwe Wereld, of kies bij warm weer juist voor het frissere type wit zoals sauvignon blanc of Italiaanse grillo. Met rosé kun je vele kanten uit. Denk bijvoorbeeld aan een kruidige en fruitige, nogal stevige tavel uit Zuid-Frankrijk, of een Spaanse rosé van de grenache. Die wijnen passen zowel bij het mooie weer als bij de kruidige gerechten op de barbecue.

Ook in rode wijnen is er overvloed aan keuze. Heel leuk en niet duur zijn wijnen uit de zuidelijke Rhônevallei: een côtes du rhône villages, of een vacqueyras als het wat meer mag kosten. Een ander idee is om een Cabernet sauvignon uit Australië te selecteren, die met zijn zwoele, bijna zoete kruidigheid veel barbecuegerechten aankan.

Receptiehapjes

Ontvang je je gasten met receptiehapjes, dan ga je beter omgekeerd te werk: je kiest dan de hapjes op basis van de wijnen. Enkele typische combinaties om ideeën op te doen:
• Wraps met gerookte zalm: het vet van gerookte zalm schreeuwt om een wijn met voldoende zuur; champagne, sauvignon blanc, alvarinho zijn enkele voor de hand liggende combinaties.
• Mozzarella en gedroogde tomaat: hier kun je de Italiaanse toer op gaan, wat je gasten zeker zal plezieren. Denk aan arneis uit Piemonte, verdicchio uit het zuiden, of sauvignon uit Alto Adige in het noorden.
• Bladerdeeghapjes: afhankelijk van de vulling (vis, vlees, kaas) kun je veel kanten op. Maar ook hier roept de vettige textuur om een wijn met voldoende zuren. Bij vis en schaaldieren kun je een eenvoudige, klassieke en niet-houtgelagerde chardonnay nemen. Een vleesgerecht of een vulling met kaas doet het goed bij een cabernet franc uit de Loire, een fruitige sangiovese of een niet-houtgerijpte tempranillo uit Spanje.
• Kipsaté met zoetzure dip: een stevige rosé is hier op zijn plaats. Alternatieven zijn een stevige witte die niet helemaal droog smaakt, of zelfs een wijn met wat restzoet zoals vele Elzasser wijnen.
• Mousse van ham: dit combineer je mooi met een lichte rode, zoals wijnen van de gamay (beaujolais), een lichtere nerello mascalese, of pinot noir van het fruitige type.
• Scampi met dressing: hier speelt de dressing de hoofdrol. Is deze fruitig, kruidig of pikant? Bij fruitige smaken harmonieer je met een fruitige wijn. Kruidige smaken kunnen wat tegenwicht verdragen in de vorm van een genereuze rosé of een fruitige mousserende wijn. Bij pikante dressings moet je oppassen dat de wijn het pikante niet versterkt. Kies dan voor een milde, fruitige witte wijn zoals verdelho, grüner veltliner, viognier of klassieke chardonnay.

 

Meer tips & tricks kan je terugvinden in het boek:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief