interview

[Knack interview] Singer-songwriter Hannelore Bedert schrijft opmerkelijk literair debuut

Haar liefde voor taal leidde ertoe dat singer-songwriter Hannelore Bedert begin 2017 de muziek even aan de kant schoof. Ze sloot zich af van de buitenwereld, schreef en kwam naar buiten met een roman in haar handen: Lam. Haar literair debuut verscheen op 9 oktober.

Vanaf nu doe ik alles wat ik wil’, bezwoer Hannelore Bedert zichzelf en de wereld eind vorig jaar, na een flirt met burn-out. Vlaanderens hofleverancier van kristalheldere Weltschmerz lost die belofte nu in met haar eerste roman ‘Lam’. (Kristof Dalle, Knack)

In Lam staat een ijzersterk hoofdpersonage centraal. Lucia, die murw wordt geslagen door het leven, besluit na het overlijden van haar vader haar lot in eigen handen te nemen. En hoewel Hannelore Bedert in een interview met Knack stelt dat de harde jeugd van Lucia zeker geen weerspiegeling van de hare is, hebben de twee vrouwen toch iets gemeen: beiden nemen na een keerpunt in hun leven het lot in eigen handen. Voor Lucia was dit het overlijden van haar vader, voor Hannelore de flirt met een burn-out.

Lam is hard, zelfs meedogenloos, maar ook emotioneel en aangrijpend. Het bevat een gezonde dosis humor en vooral een hele hoop problematische relaties, niet de minste die tussen het hoofdpersonage Lucia en haarzelf. Het verhaal sleept je mee doorheen de eenzame jeugd en weg naar volwassenheid van Lucia en haar zoektocht naar richting in het leven. Als lezer voel je niet enkel met haar mee, maar groei je ook samen met haar. Al is het maar door het besef hoe sterk een mens kan zijn en hoe verschillend we kunnen liefhebben.

Lam wordt feestelijk voorgesteld op donderdag 11 oktober in de Minard in Gent. In de aanloop daarnaar dook Knack samen met Hannelore Bedert in haar verleden en stelden ze haar enkele vragen over haar debuutroman. Lees hier het volledige interview: https://www.knack.be

‘Ik wou dit al doen lang voor ik eerder per toeval zangeres werd’, vertelt Bedert bij haar thuis in Sint-Amandsberg. ‘Ik was het kind dat nog net niet in de bibliotheek sliep, de puber die zeer larmoyante poëzie schreef en de tiener die zeker was dat ze Germaanse zou gaan studeren. En boeken zou schrijven. Tot iedereen me zei dat ik zo mooi kon zingen, ik kleinkunst ging studeren, en plots in de muziekwereld rolde. (Kristof Dalle, Knack)

Lucia is zes wanneer haar moeder een winkel binnenstapt en niet meer naar buiten komt. Niemand weet waar ze heen is, niemand beantwoordt welke vraag dan ook. De verdwijning zorgt voor een oorverdovende stilte in huis en de afwezigheid van haar moeder trekt een donkere streep door het leven van zowel Lucia als haar vader. De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw uiteindelijk het dorp uit. Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief