nieuws

Koken met gezond verstand nu ook volgens de wetenschap de beste optie

Dat Jeroen Meus pleit voor koken en eten met gezond verstand, is inmiddels gemeenzaam geweten. Dat dat ook volgens de wetenschap de beste manier is om met eten om te gaan, bevestigt nu ook dokter Hendrik Cammu in een interview in Humo. Ook jullie zijn het daar blijkbaar helemaal mee eens, want Dagelijkse Kost. Koken met gezond verstand staat in de Top 10 van non-fictie boeken.

In het voorwoord van zijn kookboek Dagelijkse Kost. Koken met gezond verstand beschrijft Jeroen Meus het zo: “Zo wil ik zelf leven. Rein maar in zonde. De ene dag worst met andijvie in witte saus en patatten, de andere dag een quinoasalade. Je weet wel, zo’n gezonde.” Want, zo zegt hij: “Eten en koken zorgen voor kwaliteitsmomenten in ons leven, en dat moet zo blijven. Zonder pijn te doen of de gezondheid te schaden. Alles daartussen is gezond verstand. En dus toegelaten.”

In een uitvoerig interview in Humo wordt dit standpunt volmondig bevestigd door dokter Hendrik Cammu.

»Onze obsessie met voeding komt voort uit onze wens om lang en gezond te leven. Voeding is manipuleerbaar, maar kanker veel minder – als je niet rookt, tenminste. Er zijn mensen die erg gezond geleefd hebben en toch kanker krijgen. Soms is het gewoon een kwestie van geluk, maar daar hebben de meesten geen oren naar. Ze willen de controle behouden, en controleren dus wat ze wel of niet in hun mond stoppen. Daar is uiteraard niets mis mee. Strikt wetenschappelijk genomen ben je al goed bezig als je voeding in alle lichamelijke noden voorziet – dus als je voeding de normale hoeveelheden eiwitten, suiker, vet, mineralen en vitamines bevat.

»Zo’n 6 procent van de westerse bevolking lijdt aan orthorexia nervosa – letterlijk: ‘juist eten’. Ze vinden dat alle anderen zichzelf aan het vergiftigen zijn. Psychiaters willen het niet als een eetstoornis bestempelen, maar volgens mij is orthorexia wel een afwijking: die mensen zijn constant bezig met wat ze eten en voelen zich schuldig wanneer ze iets in hun mond stoppen dat niet met hun logica strookt. Ze lijden bovendien aan bepaalde tekorten van voedingsstoffen, en ze zijn zeker niet gelukkiger: uit eten gaan wordt een stuk moeilijker, waardoor er van een sociaal leven niet veel meer overblijft.

»Omdat diëten zulke trieste resultaten oplevert, raad ik mensen aan om gewoon minder te eten. Of je kunt aan caloriestripping doen: gerechten caloriearmer maken zonder iets aan de smaak te veranderen. Beweeg na het bakken van frieten flink met het frituurmandje om de frituurolie, en letterlijk de calorieën, van de frieten te schudden. Bak je steak saignant: dat doet de darmen meer werken, waardoor ze meer calorieën verbruiken. Mijn vrouw mengt pastinaak in de puree: pastinaak bevat veel minder calorieën. Je hoeft daar niet mee te overdrijven, maar op zich zijn het makkelijke ingrepen.»

HUMO Het is tijd voor een conclusie, dokter. Laat ons raden: we mogen alles eten, maar met mate?
CAMMU «Correct! De meesten onder ons eten op grootmoeders wijze en krijgen zo alles binnen wat ze nodig hebben.

En daar kan Jeroen Meus het uiteraard alleen maar heel erg mee eens zijn, want het is exact wat hij met Dagelijkse Kost. Koken met gezond verstand in de praktijk brengt.

Ook jullie zijn dezelfde mening toegedaan, want Dagelijkse Kost. Koken met gezond verstand staat in de Top 10 van non-fictie boeken.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief