nieuws

Leen van den Berg over de lessen uit de huidige crisis en haar nieuwe roman

In september verscheen Alles is krom, de nieuwste roman van Leen van den Berg. Deze week vertelde ze tijdens haar Boekenmarathon-interview over het hoofdpersonage Samuel, een bizarre dwangneurotische man en hoe dat personage door zijn unieke observaties de lezer confronteert met de absurde en vaak perverse gang van zaken op onze planeet. Je zou Alles is krom kunnen lezen als het vonnis van een samenleving die niets leert van de crisissituaties waarmee ze wordt geconfronteerd. Of als een wake-upcall.

Het interview kan je herbekijken op VRT.NU. (Klik op onderstaande afbeelding.)

Leen van den Berg over Alles is krom
“Het gaat over een jongeman die op zoek is naar liefde. Maar het gaat ook over een jongeman die door zijn analytische geest heel goed ziet wat er fout loopt in de wereld. En dan denk ik vooral bijvoorbeeld aan de klimaatcrisis, aan de steeds groter wordende loonkloof en de macht van het geld, in een systeem dat alleen maar gericht is op economische groei. Een systeem dat ervoor zorgt dat we als ijverige mieren altijd maar bezig zijn om te presteren, geld te verdienen, te consumeren. Een systeem dat ervoor zorgt dat we onder stress komen, burnouts oplopen. En een systeem dat er voor zorgt dat we geen tijd hebben om bezig te zijn met de dingen die ons in balans kunnen brengen. Tijd en aandacht voor onze geliefden. […]
De huidige crisis maakt heel duidelijk dat als we zo verder gaan met dit systeem, dat het fout loopt. Maar misschien is deze crisis ook wel een zegen. Misschien kunnen we dit moment aangrijpen om onze lessen hieruit te trekken en het anders te gaan aanpakken.” (Leen van den Berg, VRT.nu – Boekenmarathon)


 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief