Peter Schrijvers, Belgisch historicus met internationale faam, is curator van het nieuwe Tweede Wereldoorlog museum Liberation Garden in Leopoldsburg dat in het voorjaar van 2023 de deuren opent. Naar aanleiding hiervan geeft uitgeverij Manteau zijn boeken opnieuw uit. Lees nu alles over een bijzonder aangrijpend stuk geschiedenis van Wereldoorlog II in Wreed als ijs

In de winter van 1944-45 werden ongeveer 3000 onschuldige burgers gedood tijdens de Slag om de Ardennen. Dat feit werd nauwelijks opgemerkt in een wereldoorlog met miljoenen slachtoffers, van wie meer dan de helft burgers.

Op een ogenblik dat het lot van de burgers in oorlogen centraal staat in de media – van Oekraïne tot Jemen en Oost-Congo – brengt Peter Schrijvers het gruwelverhaal van de inwoners van de Ardennen tijdens Hitlers laatste greep naar een overwinning op het westelijk front.

“Dit is het verhaal van de burgers die omkwamen in het Ardennenoffensief. Een verhaal niet over getallen, maar over individuen met namen en gezichten. Een verhaal dat zich steeds weer heeft afgespeeld op verschillende manieren op alle slagvelden van de Tweede Wereldoorlog, en ook in de vele oorlogen sinds die tijd.” – Peter Schrijvers

Tijdens een van de strengste winters sinds mensenheugenis zaten ze tussen twee vuren. De Duitse troepen vochten verbeten, zonder veel medelijden met de bevolking. Nazi-veiligheidstroepen en Waffen-SS’ers voerden executies uit op inwoners die ervan verdacht werden samen te werken met de vijand. Maar niet alleen de Duitsers lieten de burgers lijden. Ironisch genoeg viel een derde van de burgerdoden door geallieerde luchtaanvallen.

Wreed als ijs vertelt op aangrijpende wijze hoe de bevolking tijdens het Ardennenoffensief geteisterd werd door bittere koude en gevechten, Duitse executies, Amerikaanse en Britse bombardementen en het naoorlogse probleem van de ontmijning.

Meer info?

Wreed als ijs

In de winter van 1944-45 werden ongeveer 3000 onschuldige burgers gedood tijdens de Slag om de Ardennen. Dat feit werd nauwelijks opgemerkt in een wereldoorlog met miljoenen slachtoffers, van wie meer dan de helft burgers. Op een ogenblik dat het lot van de burgers in oorlogen centraal staat in de media – van Oekraïne tot Jemen en Oost-Congo – brengt Peter Schrijvers het gruwelverhaal van de inwoners van de Ardennen tijdens Hitlers laatste greep naar een overwinning op het westelijk front. Tijdens een van de strengste winters sinds mensenheugenis zaten ze tussen twee vuren. De Duitse troepen vochten verbeten, zonder ... lees meer veel medelijden met de bevolking. Naziveiligheidstroepen en Waffen-SS’ers voerden executies uit op inwoners die ervan verdacht werden samen te werken met de vijand. Maar niet alleen de Duitsers lieten de burgers lijden. Ironisch genoeg viel een derde van de burgerdoden door geallieerde luchtaanvallen.   Wreed als ijs vertelt op aangrijpende wijze hoe de bevolking tijdens het Ardennenoffensief geteisterd werd door bittere koude en gevechten, Duitse executies, Amerikaanse en Britse bombardementen en het naoorlogse probleem van de ontmijning.

€ 25,99

Peter Schrijvers

Peter Schrijvers is een Belgische historicus met internationale faam. Hij doceerde Amerikaanse geschiedenis in Australië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Hij is auteur van zes boeken over de Tweede Wereldoorlog, onder andere uitgegeven door de prestigieuze universiteiten van Cambridge en Yale. Voorts werkt hij mee aan programma’s voor National Geographic en BBC Yesterday. Momenteel is hij curator van Liberation Garden, een nieuw museum over de Tweede Wereldoorlog in het Belgische Leopoldsburg. © Luc Daelemans