nieuws

Lees de proloog en het eerste hoofdstuk van ‘De zaak Magritte’ van Toni Coppers

Vijftig jaar geleden overleed de Belgische meester van het surrealisme. 2017 wordt dan ook het jaar van René Magritte, in binnen- en buitenland. In België vinden uiteenlopende Magritte-feestelijkheden plaats, onder meer op het strand van Knokke-Heist, in het Atomium, de Koninklijk Musea voor Schone Kunsten van België en het Magritte Museum in Brussel.

Ook WPG Uitgevers België wil het kunsticoon dit jaar met een gepast eerbetoon herdenken en publiceert verschillende publicaties rond Magritte, gaande van deze thriller door Toni Coppers, beklijvende portretten door Eric Rinckhout en Siegfried Göhr tot een heus jeugdboek oftewel Magritte for kids. Daarnaast verzorgt WPG nog een indrukwekkende Magritte Expo in een van de bollen van het Brusselse Atomium en een magische virtual reality tour door de wereld van Magritte op het strand van Knokke-Heist. Meer informatie over het Magrittejaar bij WPG lees je hier.

Hier laten we je alvast proeven van De zaak Magritte, een bevreemdende thriller van Toni Coppers.

‘Mijn eerbetoon aan Magritte is in de eerste plaats een lofzang op de verbeelding. Maar in surreële tijden als deze wilde ik bovenal het recht op liefde en vrijheid bezingen. Dit is, wat mij betreft, grenzeloos. Mijn metgezel in deze zoektocht is de Brusselse rechercheur Alex Berger, in diepe rouw om zijn vrouw, die hij verloor bij de aanslagen in Parijs.’ –Toni Coppers

De proloog en het eerste hoofdstuk kan je nu lezen door op de cover van het boek hieronder te klikken!

cover zaak magritte

De recensies zijn ondertussen extreem lovend. Knack.be vat het zo samen:

“Heel sterk is dan weer dat Magritte alleen in sleutelscènes gebruikt wordt, al is het is geen biopic geworden, integendeel, eerder een diepe beschouwing over de twijfels waarmee alle surrealisten worstelden: wat is echt? Wat is zegbaar? Wat is tastbaar? Is “de” werkelijkheid gewoon “een” werkelijkheid? Het onbewuste komt, zoals bij Berger, altijd naar boven, desnoods langs kieren en sleutelgaten. Of zoals Michael Lloyd en Michael Desmond schreven over een andere, idyllischer versie van “De Geliefden”: “His matter-of-fact style deliberately eschewed the assumption that these images were simply the expression of peronal fantasy or private neurosis. They are images calculated to unlock the darker side of the mind”. De aanpak van Coppers is des te sterker omdat deze roman een opdracht was naar aanleiding van het vijftigjarig overlijden van Magritte. De vraag kwam van Charly Herscovici die de nalatenschap beheert.”

“De Zaak Magritte is het gaafste werk dat Coppers tot nu toe geschreven heeft. Zijn talent laat vermoeden dat er nog soortgelijke, diepgravende, en toch uiterst leesbare misdaadromans rond Alex Berger zullen komen. Het boek is als de zijden sjaal die Berger uit Camilles kleekast haalt en strak om zijn hoofd bindt. “Zijn neus zat vol van Camille, vol van haar geur. Citrusvruchten. Kamperfoelie. Een zweem van hyacinten. Toen hij duizelig werd, dacht hij: ja, zo moet het. Eerst moet Novak weg, en daarna ga ik eindelijk rusten”.”

De volledige recensie lees je hier.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief