lijst

Lees mee(r): bakken maar!

Je huis doen geuren naar koekjes, taart of vers gebakken brood. Het is een hemels cadeau! Zeker nu we veel thuis zitten, kunnen we onze tijd maar beter nuttig besteden. Zin om zelf aan het bakken te gaan? Dan helpen onze auteurs je verder!

 

Marco Bakker bakt dat het een lieve lust is. In zijn twee boeken, Haal meer uit je broodbakmachine en Lekker thuis bakken met de broodbakmachine, geeft hij tal van tips en heerlijke recepten. Hieronder geven we alvast een aantal handige weetjes mee:

Problemen die ik ben tegengekomen:
De kneedhaak blijft in het brood zitten als je het brood uit het bakblik haalt. Laat het brood volledig afkoelen. Neem een koffielepeltje en steek de achterkant van het lepeltje in de kneedhaak. Beweeg het lepeltje zo dat de kneedhaak uit het brood getrokken wordt. Blijft er te veel broodkruim aan de kneedhaak hangen, dan is het tijd om hem te vervangen. De antiaanbaklaag van de haak is te veel afgesleten, waardoor het brood vastbakt aan de haak.
Het brood is ingezakt. Ofwel heb je te veel gist gebruikt, zodat het brood eerst mooi bol staat, maar omdat het de gasspanning van de gist niet meer aankan, zakt het in. Ofwel heb je te veel water gebruikt, zodat de gist te actief wordt, met hetzelfde resultaat als gevolg.
Het brood rijst niet. Ofwel ben je de kneedhaak vergeten. Ofwel is de (instant)gist zijn kracht kwijt, bijvoorbeeld omdat hij vervallen is of een grote verpakking van instantgist te lang open is. Als de verpakking te lang open is, kun je proberen om wat meer gist te gebruiken. Ofwel heb je een zwaardere meelsoort gebruikt dan in het recept staat.
Het brood lijkt wel een paddenstoel. Je hebt meer gist of meer bloem of meel gebruikt dan er aangegeven was.
Er zitten grote gaten in het brood. Bij het rijzen vormt de gist gasbellen. Soms gebeurt het dat de gasbellen
samenkomen bij het vormen van het brood en zo een grote gasbel of holte vormen. Je hebt eigenlijk geen fout gemaakt, maar gewoon pech gehad.

Meer broodbaktips vind je hier:

Overzicht

Eric Kayser

Larousse Brood

Niets is heerlijker dan de geur van versgebakken brood die je huis vult. En als je dan de moeite neemt om zelf brood te bakken, kun je maar beter werken met de beste grondstoffen, met het beste boek met kwaliteitslabel Larousse, van iemand die gepassioneerd is voor het bakken van brood: Eric Kayser. In Frankrijk en ver daarbuiten is Eric Kayser de absolute referentie voor lekker ambachtelijk brood. Larousse brood bevat meer dan 80 recepten van brood en viennoiserie, vergezeld van handige tips van de auteur en geïllustreerd met meer dan 800 schitterende stap-voor-stapfoto’s. Alle recepten zijn uitgetest in een gewone oven. Kom alles te weten over de grondbeginselen van broodbakken, het bereiden van zuurdesem, het kneden met de hand of met de machine, het rijzen, het modelleren, het insnijden en het bakken. Naast de klassiekers vind je een keur aan heerlijke broden en broodjes, hartig en zoet: •Brood met honing •noten-vruchtenbrood •ciabatta met boekweit •brood met zongedroogde tomaten •fougasse met olijven •chocoladebroodjes •kamutbroodjes met zeewier •focaccia met rozemarijn •bagels uit de VS •margrietbrood uit de Ardèche •ekmek uit Turkije •pompernikkel uit Duitsland &nspb; Eric Kayser is in Frankrijk en ver daarbuiten de absolute referentie voor lekker ambachtelijk brood. In Parijs alleen al heeft hij meer dan 20 bakkerijen, maar ook in steden als New York, Tokio, Hongkong en Dubai kun je zijn bakkerijen vinden. De reden van zijn succes? De allerbeste grondstoffen én passie!

Lees méér.

 

Meer fan van gebakjes, cakes en taarten?

Julie Van den Driesschen en Denise Kuppens – winnares van en deelneemster aan Bake Off Vlaanderen 2018 – sloegen de handen in elkaar voor hun eerste bakboek, Dubbel zo lekker. Julie is een klassieke bakster en blij trouw aan haar geliefde eieren, boter en melk. Denise is een vegan bakwonder dat een lekker vegan alternatief presenteert.

Handige tip:
Bananen hebben in de vegan bakwereld een belangrijke functie: ze vervangen namelijk de bindende kracht van eieren. Je kunt met een rijpe banaan dan ook heerlijke plantaardige cakes, muffins en pannenkoekjes bakken. Zorg wel dat je ook bakpoeder gebruikt in deze recepten. Banaan kan het beslag erg zwaar maken en mist de rijzende functie die een ei wel heeft.

Geluk zit soms in een bakblik, zoveel is zeker. In het nieuwe bakboek van Bake Off Vlaanderen kun je je tegoed doen aan brood, cake, koekjes en taart. Een naked cake of toch een kleurrijke illusiecake? Speltbrood of heerlijke kaneelbroodjes? Biscuit met aardbeien of frozen yoghurtbars met fruit?

Nog meer baktips:
Zo voorkom je een kleffe taartbodem
Een soggy bottom is een doodzonde in een Bake Off-wedstrijd. Met deze drie trucs heb je nooit meer een excuus voor een kleffe taartbodem. Eén: bestrijk de voorgebakken taartbodem met een laagje gesmolten chocolade en laat uitharden. Twee: kwast de voorgebakken taartbodem in met losgeklopt ei en zet 5 minuten terug in de oven om het ei te laten drogen. Drie: om te voorkomen dat een vloeibare vulling door minieme scheurtjes in het deeg vloeit, maak je een mengsel van 1 eetlepel bloem en 2 eetlepels water. Bestrijk het voorgebakken deeg ermee en zet nog 5 minuten in de oven.

Zo vervang je een ontbrekend ingrediënt
Hoewel iedere zichzelf respecterende bakker zijn recept van tevoren goed leest, overkomt het de beste wel eens: je mist een ingrediënt tijdens het bakken. Geen poedersuiker? Mix kristalsuiker in de blender. Geen zelfrijzend bakmeel? Voeg een pakje bakpoeder (15 gram) toe aan een halve kilo patisseriebloem. Een ei te weinig voor je cake? Vervang door 50 gram appelmoes of geprakte banaan.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief