lijst

Lees mee(r): een reis in romans

Wanneer een virus de wereld in haar macht houdt en het devies meer dan ooit ‘Nergens beter dan thuis’ luidt, biedt een boek een gemakkelijke manier om een andere wereld te ontdekken zonder dat je er je huis voor uit hoeft. Steun je (lokale) boekhandel -velen bezorgen in deze tijd namelijk (gratis) thuis- laat ons weten wat jij leest onder het mom ‘LEES MEE(R)’ en wij delen op onze beurt jouw inspiratie. 

Hieronder delen we graag enkele romans waar wij ons (tijdelijk) mee in een andere wereld waanden. Van de Himalaya tot Spanje, van Duitsland tot Iran en van een wereldreis tot een reis in Brussel. 

Lees mee(r)!

 

Overzicht

Khaled Hosseini

De vliegeraar

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur. 'Op mijn twaalfde ben ik geworden wat ik nu ben, op een kille bewolkte dag in de winter van 1975. Ik herinner me het moment nog goed, ik zat weggekropen achter een afbrokkelende lemen muur en tuurde de steeg in bij de bevroren beek. Dat is lang geleden, maar ik heb geleerd dat het niet waar is wat ze over het verleden zeggen, dat je het kunt begraven. Als ik nu terugkijk, besef ik dat ik de afgelopen zesentwintig jaar die steeg in ben blijven turen.'

Lees méér.

#LEESMEE

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief