nieuws

Leesfragment ‘Lovers en losers’ – Wendy Devisch

0

Gescheiden moeder van twee Isa Vogels wil een lief, maar zoekt love in all the wrong places. Na een pijnlijke breuk op de vooravond van de lockdown, komt ze muurvast te zitten in haar huis en in zichzelf. Wanneer haar job bij een hip evenementenbureau op pauze wordt gezet, stort ze zich op een dating app om de eenzaamheid te ontvluchten. De start van een rollercoaster aan absurde, gênante en stomende avonturen die haar dwingen de confrontatie aan te gaan met de demonen uit haar verleden. Stap voor stap komt ze zo terug thuis, bij zichzelf. 

Lovers en losers is het debuut van Wendy Devisch, die als een Vlaamse Carrie Bradshaw het moderne datingleven op de korrel neemt. Een herkenbare life and love story met een hoog Bridget Jones-gehalte en een Eat, Pray, Love-boodschap.

Lees hier al een fragment uit het boek!

Zaterdag 1 februari 2020 – anderhalve maand voor de lockdown

Do not ignore the red flags in the beginning, they will cost you in the end.

Het is twintig over acht wanneer de deurbel gaat, vijf volle minuten voorbij het academische kwartiertje.

Hey babe.

‘Hé jij.’ Een zoen. ‘Zeg, zei jij niet dat je de deur op slot draait als je bezoek vijf minuten te laat komt?’ knipoog ik schalks, maar de lichte irritatie is niet gespeeld. Ik haat twee maten en twee gewichten. We stappen de woonkamer binnen, het tafereel een en al onuitgesproken beloften. De gedekte tafel, inclusief zijn bloemen – als een pronkerige trofee. Maar ook de aperohapjes, de fles bubbels en de flakkerende kaarsen.

Xander glimlacht, neemt mijn hoofd in zijn grote handen en kust me alsof ik de enige vrouw op de wereld ben. Ik vergeet prompt wat ik gezegd heb. Er zijn alleen zoenen. Wat zijn tenslotte twintig minuten in een mensenleven?

Vijf minuten later nip ik voorzichtig aan mijn prosecco. Xander zijgt naast mij neer in het salon, zijn jas nog dichtgeritst, zijn hoofd gebogen.

‘Scheelt er iets?’ Hij zucht hoorbaar en steekt van wal. ‘Het is vandaag vijf jaar geleden dat mijn vader overleden is. Een hartaanval.’ Hij vertelt het snel, gehaast. Alsof hij het vlug van de baan wil hebben, zijn blik strak vooruit. Hij ratelt: het telefoontje, het ziekenhuis, die laatste moeilijke momenten. Voor ik het weet zit hij snikkend op mijn sofa. Ik sla mijn armen om hem heen. Ik wil hem troosten, geroerd door zoveel vertrouwen, maar ook opgelaten door de plotse intimiteit. Ik ken hem amper, bedenk ik, maar de poort naar mijn hart valt uit het slot.

Some people just want the attention of having you without the responsibility of being committed to you.

Na het eten gaan we weer richting salon, vervuld van de pikante Italiaanse ovenschotel en elkaars gezelschap.

‘Zullen we zaterdag in dat nieuwe restaurant op het plein eten, Isaatje?’

‘Zalig, zie ik volledig zitten, maar zaterdag heb ik al afgesproken met vriendinnen.’

‘Maar ik wil zaterdag met jou gaan eten, Isaatje.’ Hij pruilt en pakt mijn handen in de zijne. Schattig.

‘Ik ook met jou, maar zaterdag is het ladies’ night.’ Ik improviseer een dansmove. ‘Ik kan woensdag’, bied ik aan.

‘Zo lang kan ik niet wachten, Isa.’ Puppyogen. Ik lach en voel mijn weerstand smelten.

‘Hmm, misschien kan ik een andere keer iets gaan drinken met de meisjes’, aarzel ik.

Hij lacht zijn tanden bloot en trekt me tegen zich aan.

Tevreden, alsof de beslissing daarmee genomen is. ‘Super. Ik reserveer.’ Hij haalt zijn gsm boven en belt het restaurant voor ik kan protesteren.

Change of plans, girls’, stuur ik in het WhatsApp- groepje van de vriendinnen.

He does not like you,

he likes having access to you.

Een stomende zoensessie later raap ik al mijn moed bijeen. Ik krijg het bijna niet over mijn lippen, maar ik moet het vragen.

‘Xander, voor we verder gaan: ik weet niet of jij nog met anderen wil daten? Ik zou het begrijpen. Je bent nog maar pas gescheiden en ik houd je niet tegen.’ Ik hap naar adem. ‘Maar dan doe ik niet meer mee. Ik bedoel, ik ken mezelf. Ik ben een all-in of all-out girl. En we werken samen.’

‘Isa, het is niet dat ik nog van alles moet bewijzen. Het is gewoon te vroeg. Ik ben nog niet klaar voor iets nieuws.’

‘Ja, dat begrijp ik, en ik heb ook geen glazen bol om te zien wat dit wordt. Maar ik wil niet iemand in de rij zijn. Snap je? Na die toestanden met mijn ex.’

Zijn blik dwaalt af. ‘Wat ben je daar aan het doen?’ Mijn armen zijn verdwenen in mijn wijde wollen trui. Xander maakte eerder het haakje van mijn beha los en het prikt. Even gedachteloos als achteloos trek ik het kanten kleinood theatraal uit mijn mouw. ‘Tadaa!’

Zijn blik wordt instant donker. ‘Isaatje, je bent zo sexy. Ik heb zoveel zin in jou.’ Fuck. Hij is plots overal.

Verhitte zoenen en warme handen, zijn lippen in mijn hals, zijn vingers over mijn rug. Ik voel me het lekkeste snoepje van Lollipopland en voor ik het weet leidt hij me woordeloos naar de slaapkamer en plant me neer op de bedrand. Hij komt naast me zitten en trekt zorgvuldig zijn hagelwitte sneakers uit. Methodisch, alsof hij zich omkleedt voor een potje padel. Voor ik er een grap over kan maken, gooit hij me op bed en besluipt me als een uitgehongerd roofdier.

‘Isaatje, je moet nu wel stilaan beslissen of we dit doen.’

‘Euh, we kunnen anders beginnen met de randanimatie’, zeg ik schaapachtig.

Hij grinnikt. Er volgen meer zoenen. Hij trekt zijn T-shirt uit en trakteert me op een view to remember. Damn, smijt dat op een postkaart: ‘Zonnige groetjes uit Sexyville. Het uitzicht is hier schoon en het eten lekker.’

Ik grijp zijn gespierde armen en schouders en ga gehypnotiseerd met mijn vingers over zijn gebeitelde wasbordje. Hij trekt me dichter tegen zich aan en voor ik weet wat er gebeurt, pint hij me vast op zijn schoot. Xander wil spelen en ik ben zijn glimmende nieuwe speeltje. Push my buttons, baby, denk ik en snuif zijn intussen vertrouwde geur op.

Hij fluistert in m’n nek: ‘Je hebt zo’n zacht velletje, Isaatje.’ Meer zoenen, tot hij stopt en me strak aankijkt. ‘Ga je klaarkomen voor me, Isaatje?’

Waaat? Ik ben sprakeloos. Once a boss, always a boss, schiet het door mijn hoofd.

Maar de people pleaser in mij fluistert stilletjes: ‘Hmm, oké Xander.’

Hij grijnst tevreden en grijpt mijn heupen, klaar voor actie. Er volgt een klets op mijn billen en een diepe tongzoen. Enkele minuten later verlies ik mij in hem.

Sexual tension will have you seeing connections with people you should have nothing to do with.

Zeven pagina’s van de Kamasutra en evenveel hoeken van de kamer later lig ik uitgeteld met mijn hoofd op zijn borst, een meisje van mijn woord. Hij draait speels een ontsnapte haarlok rond zijn vinger.

‘Ik dacht dat jij een hekel had aan marathons?’ grap ik. Zijn ex is gaan lopen met een marathonman.

‘Ik haat lopers’, snuift hij beslist en hij zet zijn woorden kracht bij met een klap op mijn kont.

‘Iets anders’, vervolg ik zachter. ‘Een wist-je-datje eigenlijk. Wist je dat…’ bouw ik de spanning op terwijl ik met mijn vingers op zijn stalen buikspieren trommel, ‘jij de eerste man bent in mijn slaapkamer? Sinds mijn ex, bedoel ik.’ Ik kantel mijn hoofd en kijk hem schuin aan vanachter mijn wimpers.

‘Ah, ga je dan voor seks op een ander of blijf je in de zetel liggen?’ spot hij.

Een koude rilling glijdt langs mijn rug, als schaafijs met een scherp randje.

‘Ik laat niet zomaar iedereen toe in mijn huis, Xander’, reageer ik verbouwereerd. ‘Of in mijn leven…’

‘Ik ben je maar aan het plagen, Isaatje.’ Hij slaat opnieuw op mijn billen, iets harder nu.

‘Komaan, let’s booze.’ Hij springt op en kleedt zich razendsnel aan. Loom volg ik zijn voorbeeld.

Tien minuten later. De donkerrode wijn klotst in het glas. Ik drink liever wit of rosé, maar we drinken altijd rood. Ik zit schrijlings bij hem op schoot. Zijn handen cuppen mijn borsten, alsof hij een belangrijke beslissing afweegt. We grappen de avond tot een einde. Ik hoor mijn luide klaterlach, mijn hoofd in mijn nek en in hogere sferen. Het effect van de bedwelmende wijn en dito seks. Hij checkt zijn Apple Watch.

‘Ik moet nu echt weg, Isaatje.’

Met tegenzin kruip ik van zijn schoot en loop blootsvoets voor hem uit naar de voordeur. Halverwege de gang grijpt hij me bij mijn middel en trekt me dicht tegen zich aan.

‘Wil je me nog blijven zien, Isa?’ plaagt hij.

‘Wil jij mij nog blijven zien, Xander?’ kaats ik de bal terug.

‘Ja, Isaatje.’ Zijn stem klinkt hees en zijn handen verstrakken rond mijn middel.

‘Ik jou ook.’

Er volgt een knuffel. Hij trilt over zijn hele lijf en laat dan snel weer los.

Bye babe.’ Nog een vluchtige zoen. Hij verdwijnt in de nacht en ik huppel naar de woonkamer. Roodkapje heeft net een mandje vol lekkers gekregen.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief