nieuws

LEESFRAGMENT: ‘Met liefde onderhandel je ook’ van Stephanie Blommaert

0

Staat ‘voor jezelf opkomen’ op één in je lijstje van goede voornemens? Dan ben je bij ons alvast aan het juiste adres voor inspiratie. Stephanie Blommaert leert je namelijk onderhandelen als de beste, met aandacht voor de emoties van jezelf én de tegenpartij. Lees hier alvast een fragment uit Met liefde onderhandel je ook. En daarna: aan de slag!

 

AAN DE KEUKENTAFEL, OP JE WERK EN IN BED

Je onderhandelt de hele tijd – privé en professioneel – en je hebt het gewoon niet door. Je onderhandelt aan de keukentafel met je gezin, in het café met je vrienden, op je werk met je baas en je collega’s en in bed met je partner en lover. Je bent er de hele tijd mee bezig en toch ben je je er vaak niet bewust van dat je aan het onderhandelen bent. Gek toch?

Aan de keukentafel:

— ‘Mama, ik heb zoveel honger en het duurt nog zo lang tot het eten klaar is. Mag ik een koekje?’

— ‘Papa, ik moet dringend mijn beste vriend bellen. Mag ik je telefoon gebruiken?’

— ‘Ik zou willen dat je je bureau opruimt. Het ligt vreselijk overhoop en straks komt je oma langs.’

— ‘Ik wil graag op donderdagavond langer uitgaan.’ ‘Maar je hebt school op vrijdag, lieve dochter.’

— ‘Krijg ik meer zakgeld, mama en papa? Ik kom echt niet rond met dit bedrag.’

— ‘Mijn ouders komen morgen langs, schat. Ben jij dan thuis om hen te ontvangen?’

— ‘Ik kom echt niet rond met mijn werk, laat staan met het huishouden. Kunnen we een poetshulp inschakelen?’

— ‘Haal jij de boodschappen dit weekend en kan je langs de post?’

— ‘Mag ik ook nog op tennis op dinsdagavond, na de voetbaltraining?’

Op het werk:

— ‘Natuurlijk neem ik dat project er nog bij, lieve collega’ (ook al heb ik eigenlijk geen tijd meer).

— ‘Ik vind dat ik een loonsverhoging verdien. Met al dat werk dat ik hier verzet, lijkt me dat echt aanvaardbaar.’

— ‘Ik ben al de hele dag in virtuele meetings, deze meeting zou ik echt willen verplaatsen naar een ander moment.’

— ‘Ik zou graag verlof nemen op 1 september, maar ik merk dat jij ook al verlof hebt aangevraagd op dezelfde dag. Kunnen we dit bespreken?’

— ‘Beste team, we gaan bekijken hoe we de nieuwe policy in verband met thuiswerk kunnen herbekijken gezien de vele vragen hierover.’

— ‘Beste klant, ik wil graag de timing van het project bespreken dat we voor u gaan uitvoeren.’

— ‘Beste leverancier, de offerte is niet volledig, er ontbreken enkele zaken in. Daarnaast wil ik graag een gesprek over de prijs van de offerte.’

— ‘Beste collega, ik zie dat mijn uurrooster zeer gespreid is en ik zou dit graag veranderen maar dat heeft een impact op jouw uren.’

In bed:

— ‘Schat, die derde kleine, wanneer gaan we eens beslissen of we die stap nu wel of niet zetten?’

— ‘Die nieuwe zetel is toch echt de moeite, maar ook wel duur, ik zou dit graag in ons budget inpassen.’

— ‘Ik heb behoefte aan me-time. Pas jij morgen op de kids?’

— ‘Ik zou graag volgend jaar op vakantie gaan naar het buitenland. Mijn voorkeur gaat uit naar Scandinavië. Zou je dit zien zitten, lief?’

— ‘Ik vind het niet fijn om weer alleen thuis te zitten op donderdagavond. Kan je de voetbal niet één keer overslaan?’

— ‘Wanneer heb je weer eens tijd om samen met mij naar de sauna te gaan? Ik wil graag meer tijd met jou spenderen.’

— ‘Mijn moeder belde weer. Ze vindt dat we niet genoeg langsgaan en ze vroeg of we dit weekend kunnen komen.’

— ‘Ik wil graag veranderen van job, eentje met andere werktijden. Kunnen we bekijken of jij je hierin kan vinden?’

En hier stopt het niet. De wereld is bereikbaarder geworden, mensen willen meer inspraak in allerhande beslissingen, waardoor we steeds meer willen of zelfs moeten onderhandelen. Neem nu de coronamaatregelen. Ook dit is een spel van geven en nemen, van bepalen wat wel en niet kan voor jou, je gezin, je job. Of kijk naar de Brexit, een mooi voorbeeld van medezeggenschap van de bevolking met waanzinnige onderhandelingen (en impact) tot gevolg.

We zijn altijd en overal aan het onderhandelen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Elke dag van de week, 24/24, 7/7, 365/365. Ben je je daarvan bewust? Doe je het wel goed? Doe je het efficiënt? En hou je rekening met alles wat er speelt? Grote kans dat dit niet het geval is!

 

WAAROM EEN BOEK OVER ONDERHANDELEN?

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich vaak minder comfortabel voelen wanneer ze met hun baas moeten onderhandelen. Maar wat misschien verrassender is, is dat de meesten onderhandelen in een privécontext nog het allermoeilijkst vinden. Want tegenover je partner, vrienden en kinderen ligt het allemaal nog veel gevoeliger en wil je ook die goede partner, toffe vriend of vriendin en lieve mama of papa blijven!

Maar waarom is dat en wat kan je doen aan die onzekerheid? Ben je het beu om terug te komen van een onderhandeling en te denken: wat heb ik dit slecht aangepakt? Hoe kon deze onderhandeling zich zo keren dat ik met veel minder dan ik wou naar buiten kom? Hoe kon ik zo met me laten sollen? Ik voel me bekocht!

Je hoeft echt geen bijtende hond te zijn om efficiënt te kunnen onderhandelen. Je kan gerust je authentieke zelf zijn, maar dan met de nodige tools en inzichten.

Wat als je nu eens durft te vragen wat je wil? Wat als je je plaats durft op te eisen? Wat als je durft te onderhandelen? En wat als je leert om dat op een menselijke manier te doen? Met oog voor de emoties die spelen en met aandacht voor je relatie met de ander?

Je hoeft echt geen bijtende hond te zijn om efficiënt te kunnen onderhandelen. Je kan gerust je authentieke zelf zijn, maar dan met de nodige tools en inzichten. Je zal met veel meer zelfvertrouwen aan de start komen. En beter nog, veel tevredener zijn met de uitkomst en niet het gevoel hebben dat de ander je eigenlijk bedot heeft.

Ik hoor al een zucht van opluchting bij veel lezers. Velen van ons houden niet van die pitbull en voelen zich daar niet comfortabel bij. Ze willen echter ook niet het volgzame schaap zijn. Maar hoe pak je dat aan?

Het is een feit dat de een zich comfortabeler bij het onderhandelen voelt dan de ander. Het is normaal dat dit voor de ene persoon natuurlijker is dan voor de andere. Dat is nu eenmaal hoe we in elkaar zitten en wat we hebben meegekregen. Maar vergis je niet, het zit echt in ieders DNA.

Het doel van mijn boek is je er bewust van te maken dat je continu aan het onderhandelen bent en je op een toegankelijke manier te leren (over) onderhandelen. Geen moeilijke woorden, geen ingewikkelde schema’s, wel handige tools, tips en tricks, voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, anekdotes die ikzelf en mensen om me heen meegemaakt hebben én oefeningen om het zelf te proberen.

Elke onderhandeling is anders, maar de fundamentele elementen zijn wél steeds dezelfde.

Ook bekende modellen en wetenschappelijke onderzoeken passeren de revue. Allemaal om aan te tonen dat onderhandelen niet vrijblijvend is, maar echt het verschil in jouw dagelijkse leven kan maken.

Het is écht mijn bedoeling dat jij na het lezen van dit boek zin en vooral durf hebt om zélf aan de slag te gaan. Om te oefenen en uit te proberen, direct aan de ontbijttafel, in bed en met je collega’s – niet noodzakelijk in die volgorde of in die combinatie. Daarom maak ik er graag een ‘direct te gebruiken in je dagelijkse leven’-boek van met herkenbare doe-icoontjes.

 

ONDERHANDELEN KAN JE LEREN (EN ZAL JE LEREN)

Iemand zei me laatst: ‘Ik dacht dat ik gewoon slecht was in onderhandelen en wist niet dat je het kon leren!’ Ik schrok hiervan. Natuurlijk kan je leren hoe je hierin beter kan worden en voor jezelf een goede onderhandelaar zijn.

Iedereen kan het leren. Elke onderhandeling is anders, maar de fundamentele elementen zijn wél steeds dezelfde. Of je ze nu toepast in een professionele context met je baas, collega’s of klanten of in een privécontext met je partner, kinderen, ouders of vrienden, ze zijn steeds hetzelfde. Het is vooral een kwestie van je ervan bewust zijn wanneer je aan het onderhandelen bent en de juiste aanpak kiezen voor jezelf.

Onderhandelen met je partner over de aankoop van een nieuw huis, met je kinderen over meer game time of nog een koekje voor het eten, met je vrienden over dat weekendje weg. Maar ook met je collega’s over de verdeling van jullie verlof, met je baas over je loonsverhoging of met je klant om net dat tikkeltje meer uit die deal te kunnen halen.

Het is vooral een kwestie van je ervan bewust zijn wanneer je aan het onderhandelen bent en de juiste aanpak kiezen voor jezelf.

Die fundamentele elementen, de basis van het onderhandelen, kan je op een eenvoudige manier leren. En dan is het een kwestie van oefenen. Veel oefenen!

En ja, dat start aan de ontbijttafel! Die kleine eerste momenten zijn cruciaal om je voor te bereiden op grotere (en vaak) belangrijkere onderhandelingen: een nieuwe job, een klant binnenhalen, een huis kopen met je partner of aan kinderen beginnen. En zo zal je je comfortabeler voelen om het op jouw manier te doen.

En zodra je ermee speelt, wordt het gewoon leuk om te doen, voel je je niet meer zo zenuwachtig, maar overheerst een gezonde spanning. Onderhandelen op adrenaline en endorfine, zalig toch!? Zo hoef je niet meer gaan hardlopen om die high te voelen.

 

HOE IS DIT BOEK OPGEBOUWD?

Het boek is zo opgebouwd dat je het best van voren naar achteren leest. Klinkt logisch, maar toch.

Eerst moet je namelijk goed begrijpen wat onderhandelen is en waarom je er meer aandacht aan moet besteden. Om dan te leren hoe je dit het best kan aanpakken. We onderscheiden drie belangrijke pijlers: de mens in een onderhandeling (met al zijn emoties en manipulaties en zijn eigen stijl als onderhandelaar), de relatie tussen mensen (met hun kernbehoeften) en het onderwerp van de onderhandeling (met de EHB-OH-toolkit). Ik ben ervan overtuigd dat de mens en het relationele tussen mensen eerst bekeken moeten worden voordat we kunnen overschakelen op het onderwerp van de onderhandeling.

Vervolgens behandel ik de psychologische trucjes, de opties wanneer je in een onderhandeling vastzit of hoe je smerige trucjes herkent.

Vervolgens behandel ik de psychologische trucjes, de opties wanneer je in een onderhandeling vastzit of hoe je smerige trucjes herkent. Maar de lezer is koning(in). Niets houdt je tegen om bepaalde delen wat sneller te lezen dan andere. Weet je graag meer over onderhandelen via e-mail, of over macht en onderhandelen of wie het best start met het openingsbod in een onderhandeling? Dan kan je gerust verder in het boek duiken. De tips en oefeningen die door het hele boek heen verweven zitten, geven je praktische handvatten om er dagelijks mee om te gaan.

Tot slot: alles in dit boek kan je toepassen op alle situaties in je leven, zowel privé als professioneel. Weet dat ik me voor dit boek heb moeten beperken tot de basis om een goede start te maken als onderhandelaar en het verschil te maken voor jezelf. Maar zodra een stevige basis is gelegd, wordt het makkelijker. Dat beloof ik je.

 

Verder lezen?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief