nieuws

LEESFRAGMENT: ‘Moet just niks’ van Ilse Nackaerts

Heb je het gevoel geleefd te worden? Ren je van hot naar her om alles te beredderen? Krijg je geen controle over je huishouden? Hou je geen tijd over voor jezelf en wat je graag doet? Dan is Moet just niks hét boek voor jou.  We geven hier alvast de inleiding en gebruiksaanwijzing mee. Veel leesplezier!

Inleiding en gebruiksaanwijzing

Een paar jaar geleden was mijn leven zo ingewikkeld, dat ik dringend een aantal dingen moest bijstellen. Ik ben stap voor stap op zoek gegaan naar manieren om meer plezier in mijn leven te krijgen. De eerste stap die ik bewust gezet heb, is zo veel mogelijk dingen vereenvoudigen waardoor ik meer aandacht aan mezelf kon besteden. Ten tweede wilde ik mijn geest openstellen voor nieuwe ervaringen, mensen en kansen die op mijn pad kwamen.

Als ik zie hoe mijn leven de afgelopen jaren veranderd is, besef ik dat ik hierin geslaagd ben met behulp van een paar simpele leefregels die voor iedereen haalbaar zijn. Toen ik onlangs merkte dat mijn tienerdochter Lio zich ook dreigde te laten meeslepen door het jachtige tempo van het leven, besloot ik dat ik dit boek moest schrijven. Niet alleen voor haar, er zijn vast nog andere mensen die op zoek zijn naar een manier om meer van het leven te genieten.

Veel mensen plannen hun vakanties zorgvuldiger dan hun leven. Maar als je je leven niet plant, dan plannen anderen jouw leven. Of je schrijft zelf het scenario van je leven of anderen doen dat voor jou. Zo simpel is dat.

Het opbouwen van een vrij en comfortabel leven is onmogelijk zolang je niet beseft dat jij en alleen jij verantwoordelijk bent voor je leven. Niet je baas, niet je partner, niet de overheid, niet je buren, niet je genen, niet je opvoeding, niet de omgeving, niet je financiële toestand. Door de keuzes die je zelf maakt, bepaal je of jouw tijd al dan niet waardevol wordt ingevuld. Door slechte keuzes te maken, blijft er voor mooie momenten geen tijd meer over. Ook dat is jouw verantwoordelijkheid.

Je bent dus niet verantwoordelijk voor alle gebeurtenissen in je leven, maar wel voor je reactie daarop.

Je bent uiteraard niet verantwoordelijk voor het noodlot, een slepende ziekte, het overlijden van een dierbare of de daden van anderen, maar wel voor de manier waarop je daarop reageert en hoe je ermee omgaat. Je bent dus niet verantwoordelijk voor alle gebeurtenissen in je leven, maar wel voor je reactie daarop. Maak je niet druk over wat er al gebeurd is en pieker niet over wat er in de toekomst zal gebeuren. Daardoor mis je een groot deel van het leven. Bouw momenten in om te genieten in je leven. Verkwist je tijd en hij is weg, verdwenen in een zwart gat, en hij komt nooit, nooit meer terug.

Als je je tijd verdoet met zeuren, ruziemaken, consumeren, je bed opmaken, treuzelen, achter dingen zoeken en overuren maken, bedenk dan dat die momenten voorbij zijn en dat je ze nooit meer kan inhalen. Verspil je meest waardevolle bezit niet!

Slechts weinig mensen gebruiken de tijd die ze gekregen hebben goed. Drukke levens worden steeds drukker, terwijl we ons vergeten af te vragen hoe we die kostbare tijd nu eigenlijk gebruiken. We worden overstelpt door verplichtingen en rennen van hot naar haar om alles klaar te krijgen. We geven geld aan mensen om klusjes voor ons te doen zoals wassen en schoonmaken, en toch voelen we ons voortdurend gestrest. We kunnen niet meer genieten van een rustige dag omdat we slaaf zijn geworden van ons eigen leven.

Hoe je dit boek gebruikt, is helemaal aan jou. Je kan Moet just niks gebruiken als een handig naslagwerk. Het is een soort vademecum geworden, waarmee je je leven verder kan uitstippelen. Als je je opgejaagd voelt, blader dan door dit boek en zoek een geschikt antwoord. Je kan dit boek ook gebruiken als een complete lifestylegids voor een fijn leven waarin niets moet en alles kan. Als je echt je leven in eigen handen wil nemen, neem dan zo veel mogelijk suggesties over. Hoe meer je er probeert, hoe vrijer je je zal voelen.

De sleutel is dat je je leven zo eenvoudig mogelijk moet maken en dat je de dingen die je echt wil doen of bereiken, niet mag uitstellen. In de praktijk betekent dit dat je af en toe in conflict zal komen met de manier waarop je momenteel je leven leidt.

Moet je iemand anders worden? Nee.

Moet je iemand anders worden? Nee. Misschien moet je je gedrag hier en daar een beetje aanpassen, maar niet je persoonlijkheid en je waarden. Je blijft jezelf maar je wordt succesvoller, sneller, minder gestrest en vrijer. Je gebruikt enkel je talenten en je schaaft ze bij. Je leeft met je volle verstand, bewuster. Alles wat je doet heb je van tevoren besloten. Je leeft in het nu en kijkt voortdurend naar de toekomst.

Je vindt in dit boek meer dan 200 simpele, handige leefregels waarmee je je leven weer in de hand kan krijgen. Breng veranderingen aan waar nodig. Alle regels in het boek zijn legaal, effectief, veilig en praktisch. Ze zijn mijn cadeau aan jou. Bewaar ze goed. Het is jouw geheime Bijbel. Als je de leefregels toepast, glijd je vol zelfvertrouwen door de dag. Je bent niet te stoppen. Jij leeft volgens je eigen regels en je geniet daarvan. Ik wens je dus veel vrijheid, veel tijd en een heerlijk leven.

Want wie wil er niet meer tijd? Wie zou er niet de hele dag zijn of haar zin willen doen en geen opgejaagd leven meer willen leiden?

 

Verder lezen? Meer info over het boek vind je hier:

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief