nieuws

LEESFRAGMENT: ‘(Not so) happy single’ van Hélène Van Herck & Ann Lemmens

0

De meest romantische feestdag van het jaar staat voor de deur. Of je nu van plan bent om het uitgebreid te vieren of helemaal niet, Valentijn is een mooi moment om even stil te staan bij onderwerpen als eenzaamheid en verbinding. Ook Hélène Van Herck en Ann Lemmens doen dat in hun boek (Not so) happy single. Lees hier alvast een fragment.

ALLEE & UHU

Getuigenis van Kristien

‘Allee… uhu… oké dan… Succes dan met je zoektocht.’ Einde telefoontje. Hoe vaak heb ik dit zinnetje niet uitgesproken, gehoord of gelezen. Ik haat het zo. Keer op keer voel je die mep ter hoogte van je maag, mijn oren beginnen te suizen en een enorme leegte overvalt me. Ik ben steeds zo boos op mezelf omdat ik me zo uit het lood laat slaan. Door wie eigenlijk? Door iemand die ik niet eens ken.

Je steekt zoveel tijd in het voorzichtige proces van leren kennen: swipe, match, chat, WhatsApp, telefoon, eerste live date en dan… de ja/nee-beslissing. Je moet je kwetsbaar opstellen, want anders kom je nergens, natuurlijk. Na zo’n reactie val ik toch steeds in stukjes uit elkaar.

Ben je op zoek naar die ene persoon die je leven gaat veranderen, kijk dan in de spiegel.

Bij een andere date die al enkele maanden positief evolueerde, zaten zelfs al een paar leuke middagen. Hij stuurde tussendoor attente, grappige berichtjes, om dan plotsklaps en heel rauw op mijn ziel een killerberichtje te sturen: ‘Hi, het is verwarrend, de zorg voor mijn ouders en kinderen, mijn job, thuis en ons te managen. Ik reis veel op en neer. Gevolg is ook dat ik geen zin en tijd heb in de dingen om me heen. Excuus daarvoor. Is totaal niets persoonlijks.’

Vooral die laatste twee woordjes slaan nergens op. Serieus, man?! Onnozelaar. Pipo. Lafaard. Flapdrol. Bangerik. Schijter. Niks persoonlijks. Niks persoonlijks! Komaan zeg. Daar zakt mijn broek van af. Je staat compleet schaakmat. Finito. Vernederd ook. Met wie heb je dan die middagen doorgebracht? Naar wie stuurde je die vele berichtjes, de grapjes, de links met songs? Niks persoonlijks, pffff! Ik snap heus wel dat er geen elegante manier bestaat om er een punt achter te zetten, maar zo koud gepakt worden…

Hoe ik antwoord? Heel droog eigenlijk met een: ‘Oké, spijtig. Tot ooit.’ Dat klinkt zeer cool & collected, maar inwendig kook ik. Natuurlijk zit ik met veel waaromvragen. Maar ik weiger me te vernederen. Mijn zelfbeeld ligt in duizend stukjes. Mijn zelfvertrouwen is verdwenen. Ik ben boos omdat ik voel dat het me zo hard raakt en dat ik niet sterker ben. Dat één iemand – die ik amper ken – me zo uit mijn evenwicht kan brengen. Dit moet eerst uit mijn systeem voor ik weer ga daten.

Reactie van Ann

Ooh nee. Kunnen mensen dan echt niets eleganters verzinnen om een ‘nee’ te verwoorden? Redelijk laf als je het mij vraagt om dat in een tekstberichtje te doen. Om terug te komen op dat ene zinnetje ‘allee… uhu… oké… succes verder’. Volgens mij is dat het meest uitgesproken zinnetje na dates die op niets uitdraaien. Ik gok op een miljoen keer, triljoen keer.

Waarschijnlijk scoort ‘ik hou van jou’ en ‘ik zie je graag’ ook zo hoog. Je ziet hoe liefde en afwijzing met elkaar flirten. Nu, voor een date een échte relatie wordt, moet er al veel water naar de zee vloeien, vrees ik. Het is dat telkens opnieuw opstarten dat zo kak is. Eerst het hele proces doorlopen om iemand te leren kennen, een eerste keer live afspreken en dan wachten op het verdict. Moordend.

Afgewezen worden of iemand afwijzen. Een ‘jammer maar helaas’ zo elegant mogelijk verwoorden, daar moet je een krak voor zijn. De ene zal het met respect doen, een andere grof en brutaal. Hoe dan ook, het resultaat is hetzelfde: het komt aan en daar zit je dan. Met suizende oren en die vide in je. Leeg. Op.

‘Afgekeurd’ worden is nooit leuk. Het is persoonlijk en ook weer niet want jullie kennen elkaar amper. Het is steeds dat gevecht tussen ratio en emotie. En dan moet je een straf karakter en sterke persoonlijkheid hebben om dat op de juiste manier te accepteren.

Dan is het een kunst en kunde om dat te incasseren en te kunnen plaatsen. Om kunnen gaan met een afwijzing. Op professioneel vlak heb je dat al vaker ondervonden. Bij een sollicitatie bijvoorbeeld. Maar als het draait om je gevoelsleven, je kwetsbaarheid, je liefdesleven, dan is het toch anders.

‘Afgekeurd’ worden is nooit leuk. Het is persoonlijk en ook weer niet want jullie kennen elkaar amper. Het is steeds dat gevecht tussen ratio en emotie. En dan moet je een straf karakter en sterke persoonlijkheid hebben om dat op de juiste manier te accepteren.

Alles start met jezelf. Je eigen sterkte en kracht. Verliefd zijn op jezelf is een must. Heb je ook al ondervonden dat velen schrikken als je zoiets zegt? Dan denkt iedereen meteen aan egoïsme, egocentrisme en/of narcisme. Ach, het is zoveel meer dan dat en eigenliefde is zo belangrijk. Hoe kun je nu in godsnaam verliefd worden op iemand anders als je dat niet bent op jezelf? Met wie ga je altijd slapen, opstaan, wie staat samen met jou onder de douche, zit met jou in de auto? Me, myself and I.

Reactie van Hélène

Welja, in de eerste plaats verliefd zijn op jezelf, je zegt het. Eigenlijk moet je zelf je allereerste liefje zijn. Het is aan ouders om hun kinderen van kleins af aan te leren om fier te zijn op zichzelf, om met veel liefde en respect naar zichzelf te kijken, ook naar de minder fraaie dingen, maar vooral naar alle pluspunten.

Je kunt maar het best zo snel mogelijk blij zijn met jezelf, verlies geen tijd aan iemand anders willen zijn, je bent uniek. Qua zelfbewustheid, zelfverzekerdheid en sterk in je schoenen staan kan dat tellen. Ook op momenten dat de klik niet wederzijds is. Liefdesverdriet jazeker, huil en snotter maar eens goed uit en verzorg je gebroken hart. Maar laat het je ego niet raken. En al zeker en vast niet als jullie geen geschiedenis hebben samen.

Ik begrijp niet goed wat mensen dan verwachten van zo’n eerste date. Een coup de foudre? Ja, die is me ook een paar keer overkomen, BAM, de vlam sprong over en werd een uitslaande brand. Allemaal goed en wel, lust en seks op een eerste date of zomaar vanuit het niets, maar of dat een basis is voor een langdurige relatie? Ik vraag me af of Kristien elke keer een klik had met haar dates.

Zag zij die mannen die haar met een ‘allee… uhu… oké dan, succes!’ afwezen zelf zitten? Hoe kan een man die je net kent je kwetsen? Dat is echt je ego dat in de weg zit. Dus voor je aan het daten gaat, werk je het best even aan jezelf, het is belangrijk om in de eerste plaats gelukkig te zijn met wie je bent. En dan kun je je afvragen welke manier van daten het best bij jou past.

Misschien is online daten echt niets voor jou? Je weet dat een pak mannen daar vooral op zoek zijn naar spannende avontuurtjes of seks. Het is niet evident om er de meerwaardezoekers uit te filteren.

Gelukkig zie je ook daar een positieve beweging, hoe langer hoe meer mannen schatten rijpere vrouwen hoog in en worden verliefd op vrouwen in hun leeftijdscategorie.

Sta even stil bij wat jij zoekt in een partner. Stel dat je sporten belangrijk vindt, dan is het een goed idee om je bij een sportclub aan te sluiten. Houd je van muziek en dansen, dan ga je naar concerten en party’s. Online daten is heel leuk, maar het blijft dubbel. Het grootste voordeel is dat je daar je selectievoorkeuren kunt aanduiden. ‘Houdt van hardop lezen, op tafel dansen, diepzeeduiken, en seks op exotische plekken…’ Daar gaat volk op afkomen!

Daarnaast moet je je ook altijd even verplaatsen in je date. Vraag bij de start wat zijn of haar verwachtingen zijn. Doe dat voor je een eerste afspraakje maakt. Je weet ook (al dan niet uit eigen ervaring) dat iedereen zich op z’n paasbest voorstelt, dus die profielfoto’s zijn vaak onrealistisch. De meeste daters posten hun allermooiste foto, bijgewerkt met fotoshop, of zelfs eentje van tien jaar geleden. Allesbehalve realistisch, dat is soms schrikken als je elkaar in het echt ziet.

Voor een vrouw van veertig plus is het al helemaal een opdracht, want veel veertigplusmannen fantaseren over een groen blaadje. Zoekterm: tussen 25 en 35 jaar. Ze weten niet waar ze aan beginnen. Gelukkig zie je ook daar een positieve beweging, hoe langer hoe meer mannen schatten rijpere vrouwen hoog in en worden verliefd op vrouwen in hun leeftijdscategorie.

Ze zijn wijs, kunnen relativeren, zien er goed uit, zijn zelfbewust, weten wat ze willen, en vooral wat ze niet willen. De kinderen zijn de deur uit, ze zijn helemaal klaar voor nieuwe avonturen. En wat genieten ze van seks! Je goed in je vel voelen straal je uit, en dat heeft niets met schoonheidsnormen te maken. Verliefd op jezelf, verliefd op het leven. Wat zeg je? ‘Allee… oké… we gaan ervoor!’

10 tips  om je zelfbeeld te verbeteren

1. Focus op je sterktes

Blok dat negatieve duiveltje dat je steeds onderuithaalt en zegt dat je iets niet kunt of dat je het niet waard bent of dat je in no time begint op te jagen.

2. Onderneem elke dag iets nieuws

Hoe meer uitdagingen er zijn, en hoe meer resultaten je boekt, hoe beter en zekerder je wordt. Mensen met zelfvertrouwen zijn gelukkiger, succesvoller en ervaren minder stress.

3. Laat angsten toe in plaats van ze weg te duwen

Iedereen heeft angsten. Punt. Onzeker voor het onbekende, voor nieuwe dingen, voor de toekomst. Bang ook om fouten te maken. Laat het van je afglijden, want angst is een slechte raadgever.

4. Zelfvertrouwen moet groeien

Voel je dat het niet lukt, dan kan een mentor of coach je helpen om je blinde vlekken in kaart te brengen.

5. Maak oogcontact

Begin met het maken van oogcontact in plaats van weg te kijken en durf een praatje te maken met een onbekende. Let op je lichaamstaal. Loop rechtop, glimlach en kijk wat er gebeurt. Het is een fantastische oefening die keer op keer werkt.

6. Ah, een compliment

Accepteer het gracieus met een dankjewel in plaats van het weg te wuiven. En nee, je hoeft niet te antwoorden met een compliment. Doe het als je weggaat of een volgende keer. En als je het doet, laat het komen vanuit je hart.

7. Iedereen heeft iets unieks

Het zit niet meteen in ons DNA om jezelf fantastisch te voelen. Nu, durf dat toch te denken! Stop jezelf nooit weg. Daar doen we niet aan. Ik ben ik. Jij bent jij. Schol!

8. Blokkeer stress en negatieve mensen

Er is nergens een wet die bepaalt dat je je kostbare tijd moet opofferen aan mensen die te veel energie van je weghalen of onnodige stress bezorgen. Wég ermee.

9. Perfectie bestaat niet

Stel, je ontmoet iemand nieuw. Gaat je aandacht meteen naar iets negatiefs (een accent, rare opmerking, hoe hij/zij speelt met het glas…)? Benoem eerst drie of meer dingen die wél positief zijn aan deze persoon en zie welk effect het creëert. Die oefening moet je zeker ook eens bij jezelf doen.

10. Stop met vergelijken met anderen (en zeker niet alleen met de kampioen)

Steeds opkijken naar anderen is geen goed idee, want zo eindig je vanzelf altijd onder aan de ladder.

EXPERT: Veerle Dobbelaere, mental coach

Zelfs bij wie zijn leven overdag best fijn vindt, kan de eenzaamheid in het uur van de wolf toeslaan. In het donker voelt alleen soms nog ‘allener’. Wat doe je als de paniek toeslaat?

Ah, ik hóú zo van de donkerte, dit is dus helemaal míjn hoofdstuk! Ik ben ook een ‘dramatische’ actrice. Ik weet dat de donkerte nodig is om iets schoons te creëren. Mijn ervaring als actrice komt me nu ook van pas als mental coach. Het is alsof mijn carrière in film en theater een grote generale repetitie was voor hetgeen ik nu doe: ik probeer nog altijd verlichting, lichtheid in de duisternis te brengen, maar ik heb de afstand verkleind. Op de planken van het theater zie je de zaal niet, want daar is het pikkedonker. Als coach kan ik mensen van dichtbij in de ogen kijken en een stukje samen met hen door het donker wandelen.

Wat zeg je tegen mensen die níét van het donker houden omdat dan de eenzaamheid of onzekerheid harder toeslaat?

Ik herken dat wel, dat de nacht je demonen groter maakt. Natuurlijk, het is letterlijk donker, waardoor er meer ruimte komt voor donkere gedachten. En als je alleen woont, kan dat beangstigend zijn. Van nature hebben wij allemaal schrik van het duister, we willen allemaal weg van het donker en naar het licht. Net zoals we na een lange winter verlangen naar de lente en de zon. Dat doet deugd!

Ik denk dat je jezelf met al je angsten in de duisternis van de nacht met een grote mildheid moet benaderen. Je mag bang zijn en de grote vragen des levens laten opborrelen. Veerkracht is niet ‘niet vallen’, het is weten hoe je terug op je benen moet gaan staan nadat je bent gevallen. Ja, angst creëert spanning en het is vermoeiend. Toch is het belangrijk dat je het jezelf toestaat om bang te zijn. Laat de angst toe, maar blijf ook bij de concrete dingen in je omgeving.

Pak jezelf vast, omhels jezelf en praat tegen jezelf. Dat is helemaal niet raar of schizofreen.

Blijf ook even ‘bij jezelf’ zitten, zoals je naast je beste vriendin zou gaan zitten moest zij een moeilijk moment doormaken. Pak jezelf vast, omhels jezelf en praat tegen jezelf. Dat is helemaal niet raar of schizofreen. In het leven nemen  we constant verschillende rolletjes aan. In de psychologie heet dat ‘rolidentiteiten’: die stemmetjes in je hoofd die anders praten naargelang de situatie of de omgeving. Dat zijn allemaal verschillende stukjes van onszelf.

Jezelf in je armen nemen is helend. Als je aangeraakt wordt, dan maakt dat oxytocine en serotonine vrij. Ook als je jezelf aanraakt, gebeurt dat. Angst maakt dat we in onze fight-, flight- of freeze-modus gaan, waardoor we niet meer helder kunnen nadenken. Maar als je probeert niet aan dingen te denken die je bang maken, dan denk je er juist nog harder aan. Je wordt als het ware door je eigen gedachten ontvoerd. Op zo’n moment is het een goed idee om je eigen ademhaling te bestuderen. Je ademhaling is namelijk nog zo’n fantastisch instrument om uit je vicieuze cirkel van malende gedachten te breken. Door je te concentreren op je ademhaling en die ook bewust te tellen, waarbij je je uitademing langer maakt dan je inademing, druk je als het ware het rempedaal in, waardoor je je parasympathisch systeem, je rest-and-digestmodus, inschakelt en je jezelf tot rust kunt brengen.

Tussen jouw twee huwelijken was je zelf een tweetal jaar single. Wat is je gouden tip voor andere singles?

Bouw ook eens een feestje voor jezelf! In die periode werd ik veertig en gaf ik voor mijn eigen verjaardag een dijk van een feest. Ik had een café afgehuurd en veertig flessen cava gekocht, aperitiefhapjes besteld en natuurlijk al mijn vrienden uitgenodigd. Het werd een knalfuif! Het was echt een cadeautje aan mezelf, zo van: ‘Dat verdient gij nu!’

Wat je ook eens gedaan moet hebben, is in je eentje het nachtleven induiken. Het gevoel dat je even een drempel over moet, is mij natuurlijk ook bekend. En in mijn geval was de drempel nog hoger omdat mensen mij kenden van film of tv. Dus als ik in mijn eentje op stap was, dan kwamen er wel eens mannen op mij af die mij van een interview of een film kenden. Toen ik in een film speelde die in Nederland werd gedraaid, bleef ik in Amsterdam slapen en dook ik ’s avonds wel eens alleen de stad in. Een bevrijding! Er was niemand die mij kende, niemand die een vooroordeel aan mijn persoon kon verbinden. Ik kon zelfs ongegeneerd flirten, haha.

Als je naar de kroeg gaat met het idee dat je er ‘de man van je leven’ gaat vinden, dan kun je wel eens erg teleurgesteld thuiskomen.

Dat is dus ook mijn beste tip voor singles die wel willen maar niet zo goed durven: boek een weekendje over de grens en leef je daar uit. Die context roept minder verwachtingen op. Geef jezelf even vrijaf van alle verwachtingen, waardoor je niets te verliezen hebt. Alles heeft namelijk te maken met verwachtingen. Als je naar de kroeg gaat met het idee dat je er ‘de man van je leven’ gaat vinden, dan kun je wel eens erg teleurgesteld thuiskomen. Dan komt er een zwaarte over je acties waardoor een potentiële partner eerder zal denken: run, Forrest, run! Ik hou van speelsheid, dat is iets wat je op geen enkel moment moet afgeven, aan niemand! Dus trek je hoge hakken aan, verf je lippen rood en speel, speel, spéél!

Wat als je verliefd wordt op een onbereikbare man?

Verliefd zijn op iemand die niet beschikbaar is, omdat hij of zij fysiek niet bereikbaar is of getrouwd met iemand anders, betekent dat je nog moet werken aan een stuk angst dat in jou schuilt. Namelijk de angst om je te binden of de angst dat iemand jou zal verlaten. Het is natuurlijk lekker veilig: tegenover een onbereikbare liefde hoef je je niet bloot te geven. Er zijn veel gradaties; mensen die zichzelf maar half geven in een relatie krijgen ook vaak maar de helft terug. Ik had een vriendin die jarenlang de minnares was van een man die later is verongelukt. Dat is vreselijk! Op de begrafenis stond zij helemaal achteraan, onzichtbaar, terwijl ze wel een grote rol in die man zijn leven had gespeeld. Heel confronterend. Aan de andere kant zijn het keuzes die je maakt. Veel singles vergeten dat dat mensen in relaties ook overkomt. Ik heb zelf in mijn relaties ook wel momenten gekend dat ik me niet gehoord of gezien voelde. Daar neem ik nu ook mijn verantwoordelijkheid voor. Je hebt áltijd een keuze.

Nachtelijke antistresstips

Voor elke paniekaanval in het uur van de wolf.

– Zorg zelf voor lichtpuntjes in de duisternis. Kijk je kalm. Kun je niet slapen, ga dan gewoon rustig zitten, op je bed of op de bank, en kijk om je heen, óók in het donker. Zie je hoe daar een beetje licht schijnt door het spleetje in de glooiende gordijnen die je nog maar net hebt gekocht en waar je zo blij van wordt?

– Masseer je serotonine in actie. Masseer jezelf met een aangename huidolie waardoor je je serotoninefabriekje aan het werk zet en je je als vanzelf rustiger voelt.

– Adem je rustig. Gebruik je ademhaling om te sturen naar meer rust en minder angst/stress. Adem langzaam in, tel tot vier, houd even vast en adem dan weer uit, tel tot vier. Je zult zien dat niet alleen je focus verlegd wordt van je piekergedachten naar iets anders, maar dat je door je ademhaling je zenuwstelsel kalmeert, wat je vanzelf rustiger maakt.

– Schrijf je kalm. Leg een boekje naast je bed en schrijf op wat je bezighoudt. Zet je wekker en schrijf bijvoorbeeld tien minuten intuïtief, spontaan en aan één stuk door – dus zonder na te denken – over wat je bang of onzeker maakt. Niet alleen schrijf je het voor een stukje van je af, maar door de journaling-techniek, waarbij je niet nadenkt maar vanuit een flow schrijft, komen er vaak onbewuste dingen aan de oppervlakte. Bovendien geeft het je overdag een mooi beeld van waar je van wakker ligt en zie je de dingen vaak letterlijk helderder.

Verder lezen?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief