nieuws

Leesfragment. Topdokters

De documentairereeks Topdokters op VIER is ondertussen aan seizoen vier toe. Nieuwe artsen, nieuwe disciplines, maar dezelfde tomeloze drive om voor elke patiënt tot het uiterste te gaan. In het boek Topdokters zetten de dokters nog een stap verder. In diepgaande interviews leggen ze niet alleen hun ziel, maar ook de pijnpunten van de hedendaagse geneeskunde bloot. Onze dokters nemen geen blad voor de mond. Het boek is uitgegeven bij Manteau en ligt vanaf vandaag in de boekhandel. Wij laten je alvast het voorwoord lezen.

Er wordt ontzettend goed voor u gezorgd.

We hadden het over alle emoties die ik had zien passeren, het goede en het slechte nieuws, de trefzekerheid waarmee de dokter beslissingen nam zonder garanties te kunnen geven over de gevolgen ervan.

Midden 2013 liepen we een dag in het spoor van foetaal chirurg prof. Jan Deprest. Voorlopig zonder camera, alleen voor research. We wilden weten of er een documentairereeks zat in dit fascinerende beroep waar al zo veel fictie over bestaat. De dag begon om 7 uur in een operatiezaal, prof. Deprest opereerde een foetus in de baarmoeder voor hij aan zijn ‘normale’ werkdag begon. Om 22 uur ’s avonds – drie vergaderingen, een doctoraatsoverleg en 30 consultaties later – stond ik terug op de parking van het UZ Leuven. Ik bracht telefonisch verslag uit aan mijn collega en bedenker van dit programma Hazel Pleysier. We hadden het over alle emoties die ik had zien passeren, het goede en het slechte nieuws, de trefzekerheid waarmee de dokter beslissingen nam zonder garanties te kunnen geven over de gevolgen ervan. En al die tijd had ik hem één peer zien eten.

‘Geneeskunde is niet zwart en wit maar grijs’, zeiden dokters ons van meet af aan.

Het was het begin van vier jaar en vier seizoenen Topdokters. We leerden fantastische dokters kennen, pioniers in hun vak, mensen die al hun talent en ambitie inzetten met maar één doel: tot het uiterste gaan voor elke patiënt.

De dokters hebben ons toegelaten achter de schermen van het ziekenhuis, ook op momenten van twijfel en verlies. ‘Geneeskunde is niet zwart en wit maar grijs’, zeiden dokters ons van meet af aan. Patiënten verwachten van dokters duidelijke antwoorden. Ze hebben er tenslotte zo lang voor gestudeerd. Maar ons lichaam is te complex om te kunnen voorspellen welke behandeling voor die ene patiënt de beste is. En elke beslissing houdt een risico in. Steeds vaker kiest de patiënt mee welke richting het uitgaat. Soms is de beste behandeling zelfs geen behandeling. Ook daar stopt de taak van een dokter niet: mensen begeleiden in hun afscheid van het leven is even waardevol als hen genezen.

Geneeskunde gaat niet over ‘topdokters’, het gaat over de gedrevenheid van topteams.

Er is geen enkele dokter die er ons niet op heeft gewezen dat de titel van ons programma haaks staat op hoe zij zichzelf zien. Geneeskunde gaat niet over ‘topdokters’, het gaat over de gedrevenheid van topteams. In de eerste plaats zijn dat verpleegkundigen, die altijd aan de zijde van de patiënten staan en vaak het best kunnen inschatten hoe zij zich voelen. Daarnaast zijn er nog de onderzoekers, laboranten, psychologen en medewerkers die zowel de patiëntenzorg als de wetenschap voortstuwen tot een hoger niveau.

De voorbije seizoenen hebben wij honderden patiënten gefilmd, soms op de moeilijkste momenten van hun leven. Daar kunnen wij alleen maar ontzettend dankbaar voor zijn. Ze lieten ons zien hoe kwetsbaar het leven is en hoe moedig en veerkrachtig de mens kan omgaan met ziekte. Als toeschouwers aan de zijlijn stapten wij even in hun leven. Onderweg zijn we een
aantal mensen verloren die we voor altijd in ons hart dragen. Het programma is in onze kleren gekropen, en blijven hangen. We hopen dat het u net als ons een stukje zorgzamer voor uzelf en anderen maakt.

We hopen dat het u net als ons een stukje zorgzamer voor uzelf en anderen maakt.

Dit boek wil een stap verder zetten dan de reeks. In diepgaande interviews leggen deze dokters niet alleen hun ziel, maar ook de pijnpunten van de hedendaagse geneeskunde bloot. Onze dokters nemen geen blad voor de mond en steken hun nek uit om het kwaliteitsniveau van onze gezondheidszorg te vrijwaren. We hopen van harte dat u hen zo weinig mogelijk nodig hebt, maar als het toch zover zou komen, dan kunt u met een gerust hart uw ziekenhuis binnenstappen, want er wordt ontzettend goed voor u gezorgd.

CHARLOTTE LEROUGE,
namens de redactie van Topdokters – Woestijnvis

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief