Renata Rehor, gepassioneerd loopster en sportvoedingsadviseur, haalt in food2run aan hoe belangrijk vitamine D is voor lopers en sporters in het algemeen. Het is namelijk een vitamine die in de sportvoeding helemaal bovenaan op de lijst van de zorgenkindjes staat… Dankzij het hoofdstuk over het belang ervan én een recept om je vitaminepeil op te trekken, zal je daar als vanzelf verandering in brengen!
Naast wat we eten speelt ook de zon een rol in de werking van ons lichaam. Ze is nodig voor het synthetiseren van vitamine D. Vitamine D heeft een directe impact op onze algemene fysieke en mentale gezondheid. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Ze is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden en ze helpt osteoporose te voorkomen. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.
Studies bij sporters tonen aan dat er een verhoogd risico op blessures is bij vitamine D-tekorten. Door het belang van vitamine D bij de opname van calcium heeft ze ook een invloed op het risico op stressfracturen bij sporters. En door de impact op het immuunsysteem en het spierstelsel speelt vitamine D ook een belangrijke rol bij de celvernieuwing, die nodig is om vooruitgang te boeken na een training. Bij tekorten gebeurt het tegenovergestelde: trainingen verzwakken het lichaam, dat zich niet meer kan herstellen, met als gevolg: onverklaarbare spierpijn, herhaaldelijke infecties en een algemeen gevoel van vermoeidheid en zwakte.
Ondanks haar kracht is vitamine D het meest verwaarloosde micronutriënt op dagelijks vlak. Je vitamine D-status bewaken door een regelmatige bloedanalyse is cruciaal en verdient bijzondere aandacht.
De belangrijkste bron van vitamine D is de zon, meer bepaald de uv B-stralen. Volgens een Duitse studie zorgt zonlicht in de zomer voor ongeveer 85% van onze toevoer aan vitamine D, in de winter is dat 70%. De huid bevat afgeleiden van cholesterol die door het zonlicht omgezet worden in vitamine D.
Voeding is minder interessant dan de zon voor de aanmaak van vitamine D, maar gezien de tekorten waarmee we allemaal kampen, blijft voeding een belangrijke bron. Vitamine D is vetoplosbaar en komt per definitie dus alleen voor in voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. De interessantste bronnen zijn dierlijke vetstoffen zoals vette vis, eigeel en zuivelproducten zoals melk, kaas en boter.
Vitamine D is essentieel voor een sporter. De zon is de belangrijkste bron, maar ook eieren en vis zijn goede leveranciers. Ik heb ze in dit recept gecombineerd. Het resultaat is een heerlijk lauwwarme slaatje met constrasterende smaken: het zoute van de ansjovis, het zure van de kappertjes en de citroen, het bittere van de noten en het zachte van de eieren en de linzen. Serveer bij voorkeur op een zonnige plek voor extra vitamine D.
40 MINUTEN – VOOR 4 PERSONEN
Voor de linzensalade
Voor de gepocheerde eieren
Voor de salsa verde
Bereiding
Smakelijk! Voor meer loopadvies en heerlijke sportrecepten verwijzen we je graag door naar het boek:
Renata Rehor is 43 en moeder van twee zonen. Ze liep 5 marathons en begint nu de wereld van de trail te ontdekken. Naast haar carrière als strategieconsultante publiceerde ze in 2015 puur uit passie haar eerste boek over sportvoeding voor marathonlopers, dat ze in 2016 ook in het Frans vertaalde. Ze volgde een opleiding als sportvoedingsadviseur en begon een bachelor als diëtiste die ze stopzette om voorkeur te geven aan haar boeken en het ondernemerschap. Ze deelt graag haar passie voor gezond eten en lopen en geeft dan ook met plezier lezingen. Binnenkort lanceert ze ook ontbijtgranen onder het food2run label. www.food2run.com Facebook: www.facebook.com/food2run Instagram: @food2run