nieuws

[LEESFRAGMENTEN] ‘De Val’ van Matthias M.R. Declercq, eervolle vermelding Debuutprijs 2017

De Debuutprijs 2017 is dit jaar voor Alicja Gescinska, de filosofe van Wanderlust op Canvas. Ze wint de prijs met haar roman Een soort van liefde. Ze won het nipt van Matthias M.R. Declercq met De Val, die een eervolle vermelding kreeg.

‘Uiteindelijk is het tot een stemming moeten komen, waarbij drie van de vijf juryleden voor Een soort van liefde kozen. Daardoor moest De Val van Matthias M.R. Declercq uiteindelijk het onderspit delven. Vandaar dat hij van de jury een bijzondere vermelding kreeg‘, aldus Ann Peuteman, Knack-redactrice en juryvoorzitster.

De Val vertelt het verhaal van vijf jongens, die elkaar bij toeval ontmoeten in de loop van een paar jaar, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren één voor één een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen ooit samenbracht, de koers, rukt hen ongenadig ook weer uit elkaar. ‘De val’ is geen inktzwart boek, maar reconstrueert op indringende wijze het soms grappige, soms tragische, maar altijd realistische relaas van vijf jonge renners. Een groots verhaal over wielrennen, maar nog meer over vriendschap en volwassenwording.

We laten je graag kennismaken met dit beklijvende debuut via onderstaande fragmenten.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief