nieuws

Lezers zijn fan van ‘De kus van Dabrowski’!

Het boek De kus van Dabrowski van Chris Van Camp kwam uit in volle coronatijd. De eerste lezers die het boek intussen verslonden hebben, zijn alvast héél enthousiast. Het verhaal van Chris is dan ook op z’n minst heftig te noemen… Zowel binnen de leesclub van Chris als erbuiten stromen de warme reacties binnen. We delen ze graag! 

 

Een familiegeschiedenis met haakjes. En rake observaties. Vloeiende zinnen, vlijmende grapjes. You did it, Chris! – Saskia De Coster

Ja, het is ongelooflijk heftige materie die Chris Van Camp behandelt in De kus van Dabrowski. Het is niet minder dan een plutoniumbom die ze in handen heeft, tikkend en al, en op de een of andere manier moet ze dit goedje gecontroleerd tot ontploffing brengen. ‘De kus van Dabrowski’ is die gecontroleerde explosie. – Mark Cloostermans (CultuurPakt)

In haar nieuwe boek doet ze – zonder een spat genade voor alle betrokkenen, zichzelf inbegrepen – uit de doeken hoe ze een speelbal werd in een geschifte ménage à quatre. – Tom Pardoen (Knack)

De kus van Dawbrowksi is de enige kus die mag deze dagen. Het is een kus die lang nazindert en diep onder de huid kruipt. Zelden heeft een relaas van een moeder-dochter-relatie me zo diep beroerd. Ik heb dit boek ademloos en met een brok in de keel gelezen, van begin tot eind, soms met tranen in de ogen, soms met een glimlach op de lippen. Dat Chris een scherpe pen had, wist ik al lang, maar nu ze ze in liefde en mededogen gedoopt hebt, heeft ze een klein meesterwerk geschreven. Dat meen ik uit de grond van mijn hart! – Diane Broeckhoven (schrijfster)

De kus van Dabrowski is een geschenk. Chris Van Camp is onverbiddelijk ten opzichte van zichzelf, haar stervende moeder en daardoor onszelf. Ontroerend zonder sentimenteel te worden, ongenadig zonder liefdeloos te zijn, scherp zonder de ware zachtheid te verloochenen, herkenbaar zonder clichés te laten paraderen. – Jeroen Olyslaegers (schrijver)

En ook binnen de leesclub van Chris op Facebook regent het positieve reacties:

Het is veelbetekenend als je bij de laatste zin van een boek meteen passages terug wil opzoeken omdat die je doen nadenken. Ik begrijp nu de sterke persoonlijkheid van Chris, het is fascinerend hoe verschillend ieders leven zich kan ontwikkelen, hoe en waarom mensen totaal anders kunnen reageren, de balans tussen kritisch en empathisch oordelen om volgens eigen overtuiging te leven en te handelen, omgaan met pijnlijke situaties door onrechtvaardig behandeld te zijn geweest. Al deze factoren spelen een bepalende rol en zijn voor de lezer soms herkenbaar of juist onherkenbaar, waardoor je vanaf het begin tot het einde meegesleept wordt in het levensverhaal… niet in het minst omdat elke zin virtuoos en knap geschreven is.

In één ruk heb ik het uitgelezen en me soms een voyeur gevoeld door de getoonde kwetsbaarheid, maar tegelijkertijd voelde in me intens verbonden. Dank je om jezelf in de wereld te zetten.

Een dankbare kijk binnen zo een rijke, gekwetste maar vooral sterke geest, waarop een heel welkome uitnodiging volgt tot de eigen introspectie. Dit boek en de boodschap zal nog lang en met genoegen mij blijven raken.

De manier waarop Chris haar levensverhaal vertelt laat je niet los. Een boek waarin ze kwetsbaarheid en vechtlust brengt met steeds dat vleugje humor. Prachtig neergezet Chris! En wat een einde… Hoedje af.

Ik ben een verstrooide lezer die normaal gezien bij elke bloemrijke paragraaf wegdroomt, maar Chris Van Camp is begiftigd met een stijl die me bij de les hield: scherp én poëtisch; filosofisch én humoristisch; analyserend maar nooit belerend. Knap boek dat hopelijk in de herfst, wanneer de Corona-hetze voorbij is en de boekenwinkels weer hun deuren openen, menige herdruk mag beleven.

Ben jij nog op zoek naar een heerlijk boek om in te verdwijnen? Lees dan hier alvast de eerste pagina’s van De kus van Dabrowski

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief