nieuws

Liedboek ‘Leuven Chansonnier’ bekend tot in Amerika

In 2015 kwam de Alamire Foundation, internationaal centrum voor de studie van muziek in de Lage Landen, een laat-15de-eeuwse liedboek op het spoor. Het werk kreeg de naam Leuven Chansonnier naar de vindplaats van het boekje.

Leuven Chansonnier is een unieke vondst. Het liedboek bevat namelijk bekende en soms befaamde composities. Daareboven voegt het werk niet minder dan twaalf onontgonnen stukken toe aan het laatmiddeleeuwse muzikale repertoire. De ontdekking kon rekenen op wereldwijde belangstelling. Afgelopen zomer werd het liedboek weer tot leven geroepen in de concertreeks Laus Polyphoniae van Amuz, het festival voor muziek van de middeleeuwen en de renaissance.

Afgelopen weekend werden de liederen uit het boekje zelfs opgevoerd door het Amerikaanse ensemble ‘The Newberry Consort’. Het TV-programma ‘Watch Chicago Tonight’ maakte er een reportage over. De reportage kan je hier bekijken.

 

Overzicht

Alamire Foundation

Leuven Chansonnier – Facsimile & Studie/Study

In 2014 verkocht een klein Brussels veilinghuis een uitzonderlijk goed bewaard en tot dan toe totaal onbekend laatvijftiende-eeuws liedboek aan een privékunsthandelaar. Aangezien het een uiterst zeldzaam en zowel muziekhistorisch als algemeen cultureel zeer belangrijk manuscript betreft, kocht de Koning Boudewijnstichting het aan en deponeerde het bij de Alamire Foundation in de Leuvense Parkabdij. Benoemd als het ‘Leuven Chansonnier’ bevat dit sierlijk vervaardigd persoonlijk liedboek negenenveertig profane Franse chansons en één religieus werk op Latijnse tekst, van de hand van gerenommeerde componisten als Johannes Ockeghem (ca. 1420-1497) en Anthoine Busnoys (ca. 1430-1492). Twaalf composities zijn unica. Deze becommentarieerde facsimile is de eerste van een nieuwe reeks, de Leuven Library of Music in Facsimile, met als general editors David J. Burn en Bart Demuyt. De reeks staat in voor kwalitatief hoogstaande reproducties van originele muzikale bronnen die op esthetisch, muzikaal en cultureel vlak bijzonder waardevol zijn. Alle facsimile’s zijn volledig in kleur en op het originele formaat. Ze zijn voorzien van een uitvoerige commentaar, geschreven door een gezaghebbend expert. In 2014, a small Brussels auction-house sold an extraordinarily well preserved and previously entirely unknown late fifteenth-century songbook to a private art-dealer. Given the extreme rarity and immense music-historical and cultural importance of this manuscript, it was subsequently acquired by the King Baudouin Foundation and deposited with the Alamire Foundation in Leuven’s Park Abbey. Now known as the Leuven Chansonnier, this elegantly produced personal object contains forty-nine French-texted secular pieces and one Latin sacred work by leading composers including Johannes Ockeghem (c. 1420–97) and Anthoine Busnoys (c. 1430–92). Twelve of the pieces are unique to the manuscript. The present facsimile with commentary launches a new series, the Leuven Library

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief