nieuws

Maarten Inghels’ ode aan de onzichtbaarheid

Kan je nog door Antwerpen dwalen zonder geregistreerd te worden door een videocamera? Nu België ruim 47.000 bewakingscamera’s telt, zou je haast denken van niet. Maar het kan. Maarten Inghels vond één route van noord naar zuid en zette deze op kaart in The Invisible Route.

‘Zie het als een ode aan de onzichtbaarheid.’ – Maarten Inghels

Het stadsplan van The Invisible Route toont het verbazingwekkend uitgebreide cameranetwerk in Antwerpen en de enige route waarbij je deze camera’s kan vermijden. Hierbij heeft Ingels zowel aan de 300 stadscamera’s als privécamera’s gedacht. Het resultaat is een redelijk ingewikkelde route, met hier en daar vreemde kronkels. Antwerpen cameraloos doorkruisen neemt dan ook een paar uur in beslag. Inclusief het risico dat de route snel achterhaald zal zijn, gezien het tempo waarop er nieuwe camera’s geplaatst worden. Toch wil Inghels  benadrukken dat het geen aanklacht is tegen het snel toenemen van het aantal camera’s – hij ziet het meer als een ode aan de onzichtbaarheid.

The Invisible Route werd gecoproduceerd door het Middelheimmuseum en Oogst magazine. De kaart zit exclusief als bijlage bij het volgende nummer van Oogst, dat verschijnt op 8 september. Oogst publiceert het gelijknamige essay eveneens in dit nummer.

Zijn vorige opvallende project, waarbij hij op zoek ging naar 9 mensen om zijn nieuwste Stadsgedicht Honger op te tatoeëren, ontving maar liefst 585 reacties.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief