nieuws

Magritte in het journaal

Dit jaar is de vijftigste verjaardag van het overlijden van Magritte, en iedereen mag het weten. 

Op 15 augustus 2017 vieren we deze vijftigste verjaardag. In Knokke werd er alvast gevierd: je kon de Magritte Experience bezoeken tijdens een nocturne én het nieuwe boek, Magritte ontsluierd, van Eric Rinckhout werd voorgesteld!

Schermafbeelding 2017-08-16 om 15 52 09

Voor degenen die thuis op de bank bleven kon je al heel wat volgen via het het journaal. Dat stukje kunnen we voor jullie terugspelen en kan je hier herbekijken (via nr. 16).

Schermafbeelding 2017-08-16 om 15 50 49

Eric Rinckhout mocht deze week ook zijn eerste recensie ontvangen. In Cutting Edge vallen zware klappen voor de commerciële museumbezoekers die online wat te bewijzen hebben. Magritte ontsluierd wordt dan ook naar voren geschoven als het betere boek met een frisse en moderne kijk op het werk van Magritte, net voor zij die liever wat dieper ingaan op kunst.

Details zijn een verhaal op zich en vormen een vluchtroute ver weg van de geijkte verklaringen die audiogidsen opdissen. Net daarom is Magritte ontsluierd een belangrijk boek tijdens dit Magritte-jaar.

Iedereen kent de werken van de vijftig jaar geleden overleden René Magritte, ze maken deel uit van onze Belgische identiteit. ‘Ceci n’est pas une pipe’: met die geschilderde uitspraak ondermijnde de extreem burgerlijke reclamemaker (‘de zondagschilder’) onze manier van communiceren. Is het toevallig dat we in ons land zo vaak toevlucht nemen tot het containerbegrip surrealisme?

De Magritte Experience loopt nog tot en met 3 september 2017. Het boek Magritte ontsluierd, vertaald in maar liefst drie talen, vind je hier!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief