nieuws

Martin Letterie wint Thea Beckmanprijs 2020

Vandaag is de winnaar van de Thea Beckmanprijs 2020 bekendgemaakt. De prijs gaat naar Verboden te vliegen van Martine Letterie. Een indrukwekkend boek over de Tweede Wereldoorlog voor jonge kinderen. Ook de jonge Beckmanprijs blijft in eigen huis. Die ging naar Schaduw van de leeuw van Linda Dielemans.

Thea Beckmanprijs 2020

Vandaag is bekendgemaakt dat de jeugdroman Verboden te vliegen van Martine Letterie is bekroond met de Thea Beckmanprijs. 
Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.

Verboden te vliegen

Verboden te vliegen gaat over een meisje dat opgroeit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Martine Letterie vertelt vol warmte over het leven in een groot gezin: van een vader die de bedden een stukje kleiner zaagt zodat er meer in één slaapkamer passen, van de oudste zus die ’s ochtends de haren van al haar kleine zusjes kamt, het zusje dat moet blijven staan tijdens het eten omdat er niet genoeg stoelen zijn, tot de grote passie van het hele gezin: de zorg voor de duiven in het hok in de tuin. 

Schaduw van de leeuw

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twintig enthousiaste kinderen las de boeken uit de shortlist en maakte hieruit een eigen keuze voor een winnaar. De Jonge Beckmanprijs gaat naar Schaduw van de leeuw van Linda Dielemans.

In Schaduw van de leeuw voert archeologe en auteur Linda Dielemans je mee naar de verre prehistorie. Geïnspireerd door grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden schreef ze een spannende avonturenroman, waarin ze schetst hoe de mensen van toen zich lieten leiden door hun dromen, de boodschappen die zij daarin lazen en wat er gebeurt wanneer die dromen verkeerd worden uitgelegd.Bron: Kindermedia

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief