nieuws

Matthias M.R. Declercq en Chris De Stoop winnen Loep-prijs voor onderzoeksjournalistiek

0

Tijdens de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek eert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. De winnaars van de Loep krijgen naast een Loep-beeldje een geldbedrag van € 1.500.

Afgelopen weekend werden vijf winnaars bekend gemaakt binnen de verschillende subcategorieën. De winnaar in de categorie Signalerende onderzoeksjournalistiek is Matthias M.R. Declercq met De ontdekking van Urk.
Chris De Stoop kreeg een bijzondere Loep toegekend voor zijn hele oeuvre.

De jury over De ontdekking van Urk:
“Een bewonderenswaardig boek in alle opzichten. […] De manier waarop de auteur de schat van informatie die hij tegenkomt weet te bundelen tot sprankelende en spannende hoofdstukken zorgt ervoor dat je blijft lezen. Geloof, drugs, criminaliteit en Urkse koppigheid leveren een mengsel op wat nog steeds terug te zien valt in nieuws over avondklokrellen, kerken die vol zitten tijdens pandemie en af en toe de problemen van een uitstervend vissersberoep.”

Het VVOJ over het toekennen van de Loep-oeuvreprijs aan Chris De Stoop:
“In zijn meer dan duizend artikelen in het weekblad Knack en veertien boeken heeft hij het publiek geschokt, wetten veranderd, parlementaire agenda’s bepaald en een vorst tot tranen toe bewogen. Bij het overwegen om de oeuvreprijs voor onderzoeksjournalistiek te geven aan iemand die zichzelf “ex-journalist” noemt, was voor de VVOJ de vaststelling doorslaggevend dat de man de journalistiek wel kan verlaten, maar dat de journalistiek de mens nooit verlaat.”

(foto Matthias M.R. Declercq: (c) Thomas Sweertvaegher, foto Chris De Stoop: (c) Lenny Oosterwijk)


Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief