nieuws

Maxime Garcia Diaz wint de C. Buddingh’-prijs met ‘Het is warm in de hivemind’

0

Maxime Garcia Diaz heeft met haar debuutbundel Het is warm in de hivemind de C. Buddingh’-prijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks door Poetry International uitgereikt aan het beste Nederlandstalige poëziedebuut.

Bundel die alleen nu geschreven had kunnen worden

Een bundel ‘die alleen nu geschreven had kunnen worden’ noemt de jury Het is warm in de hivemind. ‘Met taal als het internet zelf, bij vlagen psychedelisch, vol memes, emoji, reclames en zijpaden, heeft Maxime Garcia Diaz een spannende bundel afgeleverd. Diaz treedt met Het is warm in de hivemind ver buiten de gebaande paden van de poëzie’, klinkt het. Verder looft de jury de verwijzingen in de gedichten naar zowel populaire cultuur, als naar schrijvers zoals Allen Ginsberg, Sylvia Plath en Virginia Woolf. 

Het is warm in de hivemind is een debuut dat de lezer eens flink door elkaar schudt.

Waarover gaat Het is warm in de hivemind?

Leeft een lichaam nog als het alleen maar naar een beeldscherm staart? Wat glinstert er tussen de ruïnes van de eenentwintigste eeuw? Dat onderzoekt Maxime Garcia Diaz in deze spetterende debuutbundel. Haar associatieve gedichten kronkelen, bedwelmen, ontregelen, en wortelen diep in het digitale, het feminiene en het hedendaagse. Flarden van nieuwsberichten vermengen zich met academische theorie en uitgestorven webpagina’s uit de jaren nul. In haar poëzie worden grenzen poreus – tussen lichamen, talen, stemmen – en is alles onzuiver. Het is warm in de hivemind is als een analoog internet, een papieren web, een bloederige rotzooi van popcultuur, ondode URL’s en meisjeslichamen. Een bruisend poëtisch debuut waarin de taal welig tiert, over fantasie, gekte, woede, angst, en een spookachtige revolutie. Deze meerstemmige, meertalige maelstrom lijkt nog het meest op het internet zelf: grillig, gevaarlijk en vol van een duistere en vreugdevolle overvloed.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief