nieuws

TEST: Meer begrip voor jezelf en voor anderen dankzij ‘Begrijp me dan toch!’

Hoe toon jij liefde aan je partner? Kook je, stuur je stoute sms’jes of trek je hem of haar mee in je uitgebreide vriendenkring? Een andere liefdestaal spreken dan je partner zorgt voor onbegrip. Sandra De Clercq lost dat op met Begrijp me dan toch! Wil je nu al ontdekken welke taal jij spreekt? Doe dan de test onderaan deze pagina!

Sandra De Clercq geeft al meer dan tien jaar trainingen over de drie instincten die elke mens in meer of mindere mate in zich heeft: het zelfbehoudend, sociaal en seksueel instinct. In haar trainingen blijkt duidelijk dat inzicht in die instincten goud waard is, zowel om jezelf maar ook de mensen om je heen beter te begrijpen. Daarom besloot ze haar kennis neer te schrijven in haar nieuwe boek Begrijp me dan toch!

We hebben allemaal de drie instincten in ons, maar vooral ons dominante instinct zal ons handelen sturen. Het bepaalt wat we nodig hebben in een relatie en waardoor we obsessief of irrationeel handelen. Daarom is het nuttig om je bewust te worden van je eigen instinct en de daarbij horende prioriteiten. Even nuttig is het om te ontdekken welk instinct bij je partner dominant aanwezig is, om je beter af te stemmen op de ander en zo de relatie te versterken.

Mensen met een

  • zelfbehoudend instinct focussen op het eigen lichaam, want dat moet nog de rest van hun leven meegaan. Ze zijn ervan overtuigd dat de beste overlevingsstrategie is om alleen te overleven. Afhankelijk zijn van anderen boezemt angst in. Ze willen controle over levensmiddelen, tijd, energie en financiën.
  • seksueel instinct focussen vooral op de connectie met de partner. Hun overlevingsstrategie is om een partner te vinden die zoveel van hen houdt dat hij zijn leven voor hen zou geven. Hun belangrijkste wapen is aantrekkelijk zijn om de juiste partner aan te trekken en dan aantrekkelijk blijven om hem te houden.
  • sociaal instinct geloven dan weer in de overlevingsstrategie ‘samen sterk’. Zij willen tot een groep behoren die hen veiligheid geeft. Het woord ‘sociaal’ is geen synoniem voor extravert. Waar het wel om draait, is dat hun aandacht gaat naar de vraag: ‘Wie  doet wat met wie?’ Ze brengen de sociale interacties in hun omgeving in kaart.

 

Ook in de relatie met je kinderen kan het erg helpen om te beseffen welke behoeften zij hebben. Zodat je hen niet alleen geeft wat jij denkt dat zij nodig hebben, maar ook wat ze effectief nodig hebben vanuit hun eigen instinct.

Je bewust worden van de werking van de drie instincten is een noodzakelijke eerste stap die je zelfkennis heel wat zal doen groeien. Maar Begrijp me dan toch! gaat verder. Het is een echt handboek boordevol oefeningen en praktische tips om je onbegrip en oordeel ten opzichte van je partner en kinderen om te buigen in mildheid en liefde.

Doordat je technieken aangereikt krijgt om de relaties met je partner en kinderen liefdevoller te maken, zal de relatie met iedereen in je omgeving verbeteren. Idealiter ontwikkelen we zelfs een perfecte balans tussen onze drie instincten. Dat, en nog zoveel meer, is exact wat Sandra De Clercq je met Begrijp me dan toch! wil bijbrengen.

 

Weet jij al welk type jij bent? Doe snel de test hieronder en ontdek het meteen!

 

Overzicht

Sandra De Clercq

Begrijp me dan toch!

Verrassende antwoorden op (relatie)vragen die je je wellicht al heel lang stelt. Hoe vul jij de liefdestank van je partner? Kook je, creëer je een romantische bubbel voor twee of trek je hem of haar mee in je vriendenkring? Deze drie uiteenlopende voorbeelden sluiten aan bij de drie liefdestalen of instincten: zelfbehoudend, seksueel en sociaal. Elke taal vult op een heel andere manier in hoe jij in je intieme relaties staat, wat je verlangens zijn en wat conflicten kan uitlokken. Een andere liefdestaal spreken dan je partner en je kinderen zorgt vaak voor onbegrip precies omdat de gevoeligheden en verwachtingen zo sterk van elkaar verschillen. Maar ook dezelfde liefdestaal spreken kan voor problemen zorgen. Inzicht krijgen in je eigen instinct en dat van je partner en je kinderen is de sleutel tot sterkere en liefdevolle relaties. Welke dynamiek ontstaat in de verschillende combinaties van instincten? Wat zijn de valkuilen? Wat zijn de troeven en de leerkansen? Dit boek biedt je een handleiding om meer inzicht te krijgen in jezelf, je partner en je kinderen. Het bevat talloze getuigenissen uit de praktijk. In het laatste hoofdstuk vind je een uniek traject met praktische tips om je instincten meer in evenwicht te brengen en meer wederzijds begrip in je gezin te laten groeien. Begrijp me dan toch! is gebaseerd op het Enneagram, een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel met negen basistypes en drie instincten. Het sluit aan bij het boek De kracht van het Enneagram, maar kan ook volledig los ervan worden gelezen. Er is geen voorkennis vereist.

Lees méér.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief