nieuws

Mohamed El Bachiri. Twee jaar na de aanslagen in Brussel

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw, Loubna Lafquiri, tijdens de bomaanslag in de metro van Brussel op 22 maart 2016. Zijn liefdevolle speech in De Afspraak werd het meest bekeken filmpje op de Vlaamse televisie en zijn boek, Een jihad van liefde, ging maar liefst 100.000 keer over de toonbank. Aan Bruzz gunde hij een blik in zijn persoonlijke leven.

Gisterenavond doopte de gemeente Molenbeek de Leeuweriksliedplaats om tot het Loubna Lafquiriplein, ter nagedachtenis aan de aanslagen van 2016. Mohamed El Bachiri was gisteravond aanwezig bij de inhuldiging van het plein dat naar zijn vrouw vernoemd wordt, maar ‘op 22 maart ben ik bij mijn kinderen’, vertelt hij aan Bruzz.

El Bachiri’s jihad van liefde leverde hem veel positieve reacties in Vlaanderen en Nederland op, maar vanuit de overheid kan hij op weinig steun rekenen. El Bachiri aan Bruzz:

‘Wel, ik voel me aan mijn lot overgelaten. Niet door de burgers en mijn eigen omgeving, maar door de overheid. Voor mezelf kan me dat niet echt schelen, maar voor mijn kinderen kan ik dat moeilijk slikken.’

De Molenbekenaar voelt zich een ‘oorlogsslachtoffer dat aan zijn lot wordt overgelaten’. Ook financieel zorgt dat voor een lastige situatie voor El Bachiri. Frankrijk geeft volgens hem hierin het goede voorbeeld:

‘Kinderen van terrorismeslachtoffers worden daar automatisch Pupilles de la nation (letterlijk: pupillen of leerlingen van de natie, red.). De staat neemt er de kosten van opleiding en medische zorgen op zich, voor de begeleiding naar een job ook. Wist u dat de slachtoffers van Nice ondertussen allemaal vergoed zijn?’

El Bachiri geeft aan het initiatief van het Loubna Lafquiriplein erg te waarderen, maar bij de herdenking op 22 maart ‘zal hij niet te bespeuren zijn’. Daarvoor voelt hij zich gedurende het jaar niet genoeg gesteund.

Het volledige portret van El Bachiri lees je op Bruzz.be.

Ook aan De Morgen laat El Bachiri weten dat zijn jihad van liefde hem steeds zwaarder valt. Het interview lees je hier terug.

Op het Loubna Lafquiriplein staat sinds gisteren een gedenksteen met haar foto. Naast haar beeltenis staat een fragment uit Een jihad van liefde.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief