nieuws

Mohamed El Bachiri wint de Konstanzer Konzilspreis

Mohamed El Bachiri raakte miljoenen mensen met zijn boodschap van liefde en medemenselijkheid, vlak nadat hij zijn vrouw Loubna Lafquiri verloor bij de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016. Zijn verbindende boodschap wordt vandaag bekroond met de Konstanzer Konzilspreis. 

Als eerbetoon aan zijn omgekomen vrouw boog Mohamed El Bachiri het leed dat hem is aangedaan direct op moedige en veerkrachtige wijze om in een getuigenis vol wijsheid en liefde in zijn speeches en in het boek Een jihad van liefde. Drie jaar later klinkt zijn stem scherper dan ooit in zijn nieuwe boek De odyssee van Mohamed. Zijn taal is eenvoudig, zijn boodschap is groots.

El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die door een terroristische aanslag om het leven kwam. ‘Ik ben een jihadist van de liefde. Vraag me niet om te haten, nog liever zou ik sterven!’

De Konstanzer Konzilspreis wordt elke twee jaar uitgereikt aan mensen die bijdragen aan een toleranter Europa. Volgens de jury brengt El Bachiri met Een jihad van liefde ‘een bijzondere bijdrage aan het debat over de Europese toekomst’. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van €10.000 verbonden. De prijs werd eerder toegekend aan de Zwitserse schrijver en professor Adolf Muschg (2015) en de Duitse kardinaal Reinhard Marx (2017). De prijs wordt uitgereikt door Herman Van Rompuy.

De odyssee van Mohamed

Op 7 november stelt El Bachiri De odyssee van Mohamed voor in Brussel, en op 15 november in Borgerhout.

Voor meer info:
Darna, Brussel
Rataplan, Borgerhout

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief