nieuws

Mohamed El Bachiri wint Prijs van de Gelijkheid 2017 en is uitgeroepen tot Ambassadeur voor de Vrede

Ieder jaar wordt tijdens het Festival van de Gelijkheid ook de Prijs van de Gelijkheid uitgereikt. Dit jaar valt de eer te beurt aan Mohamed El Bachiri, wie gisteren al werd uitgeroepen werd tot Ambassadeur voor de Vrede door Pax Christi Vlaanderen.

‘Ik ben een jihadist van de liefde. Vraag me niet om te haten, nog liever zou ik sterven!’

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Op 22 maart 2016 verloor hij zijn vrouw tijdens de aanslagen in Brussel. Zijn liefdevolle speech die volgde in De Afspraak werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie. Samen met David van Reybrouck schreef hij als eerbetoon aan zijn vrouw Een jihad van liefde: een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam. Zijn verhaal inspireerde velen en wordt inmiddels in meerdere talen vertaald.

Ook bij Pax Christi bleef zijn warme boodschap niet onopgemerkt: El Bachiri werd eerder deze maand uitgeroepen tot Ambassadeur voor de Vrede, samen met Kristin Verellen, omwille van hun ‘diepmenselijke en inspirerende weerbaarheid waarmee zij een antwoord boden op de aanslagen van 22 maart’. De huldiging vond gisteren plaats.

Vandaag mag El Bachiri opnieuw een bijzonder eerbetoon in ontvangst nemen: Curieus, een progressieve socio-culturele vereniging voor volwassenen, reikt tijdens het Festival van de Gelijkheid de Prijs van de Gelijkheid 2017 uit.

‘Daarom reiken we met trots voor de Prijs van de Gelijkheid 2017 uit aan Mohamed El Bachiri. Een bijzonder moedige man die al sinds 22 december 2016 – de dag waarop hij ons recht in de camera aankeek en opriep voor een Jihad van liefde – op ons verlanglijstje prijkte als Festivalgast”, aldus Curieusvoorzitter Jan Roegiers. “Mohamed kiest voor dialoog in plaats van confrontatie, voor liefde in plaats van polarisatie.’

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief