nieuws

Nieuwe bibliotheek van Sint-Truiden genoemd naar Toni Coppers

Vandaag, dinsdag 30 mei opent de nieuwe bibliotheek van Sint-Truiden. De bibliotheek zal de Toni Coppers-bibliotheek heten, naar de bekende Truiense schrijver. Vlak voor de zomer van 2016 begonnen de renovatiewerken aan de bibliotheek. Nu zijn de werken afgehandeld.

De bibliotheek wordt naar Toni Coppers vernoemd omdat hij “een laagdrempelige schrijver” is. Hij won al twee keer de Hercule Poirotprijs voor zijn boeken Dood Water en De Vleermuismoorden en zijn Liese Meerhout-serie werd verfilmd tot de tv-serie Coppers, die in 2016 werd uitgezonden op VTM. Toch is het feit dat de Truiense bibliotheek nu zijn naam draagt volgens Coppers zelf de grootste verwezenlijking  in zijn carrière.

De bibliotheek en het cultuurcentrum van Sint-Truiden kregen vorig jaar een stevige opknapbeurt. Dat bracht voor de bezoekers enkele zichtbare veranderingen met zich mee. Die werden op maandag 29 mei, daags voor de feestelijke inhuldiging, officieel voorgesteld.

Wisselwerking

Opvallend is de gezamenlijke balie in de foyer, die dienstdoet als gemeenschappelijke ruimte voor de klanten van het cultuurcentrum en de bib. Die hebben doorgaans hetzelfde profiel. Door de locaties met elkaar te verbinden, wil het stadsbestuur een boeiende wisselwerking op gang brengen.

In de nieuwe foyer staat er ook een metersbrede moderne tafel, waar inwoners een ruime selectie kranten kunnen doorbladeren of plaatsnemen achter één van de computers. Na sluitingstijd wordt die zone netjes afgesloten voor het warme onthaal van de bezoekers van het cultuurcentrum. Die kunnen op 1 juni ook terecht op www.debogaard.be voor de ticketverkoop van het nieuwe seizoen.

Iets verderop, in de bibliotheek, onderging ook de jeugdafdeling een metamorfose. Die werd uitgerust met nieuwe boekenbakken op kindermaat en kreeg ook een eigen verteltheater. De opstelling vormt een leuk extraatje voor de voorleessessies, die steeds op veel bijval kunnen rekenen.

Cultuurambassadeur

Maar toch zit de grootste vernieuwing niet in de verbouwingswerken in de bibliotheek. Die draagt sinds deze week een andere naam en is vernoemd naar één van de populairste Vlaamse schrijvers van dit moment. En die is – niet toevallig – geboren in de hoofdstad van Haspengouw.

“De bib heet voortaan de ‘Bibliotheek Toni Coppers’, naar de gelijknamige misdaadauteur wiens boeken ook de inspiratie vormden voor een druk bekeken politieserie op tv. Toni Coppers kwam als kind heel vaak over de vloer in onze bib. Zoveel jaren later is hij door zijn schrijftalent uitgegroeid tot één van de belangrijkste cultuurambassadeurs van onze stad. We vonden het dan ook een hele eer dat hij zijn naam met onze bibliotheek wilde verbinden”, vertelt schepen van Cultuur Johan Mas.

Signeersessie en lezing

Voor de gelegenheid kroop Toni Coppers in zijn pen en schreef een boekje, dat vandaag als gratis bijlage in Het Belang van Limburg zit. Het kortverhaal kreeg de titel ‘Alice’ en speelt zich af in de geboortestad van de schrijver. Die geeft op woensdag 31 mei van 14u tot 16u een signeersessie in ‘zijn’ bib, waar hij de bezoekers op vrijdag 2 juni om 14u ook trakteert op een exclusieve lezing.

“Hoewel de bestsellerauteur al enige tijd elders woont, is hij zijn geboortestad toch altijd in zijn hart blijven dragen. We zijn als stadsbestuur enorm fier op al onze lokale talenten, die niet zelden hoge ogen gooien in binnen- en buitenland. Toni Coppers is één van deze topartiesten, die het absoluut verdiende om vereeuwigd te worden in onze nieuwe bib”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

Een artikel in Het Belang Van Limburg, lees je hier.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief