nieuws

Noella Appermans leert je opnieuw ademen

Last van stress? Angsten? Het lijkt alsof er in de huidige samenleving geen ontkomen aan is. Ook paniekstoornissen en zelfs hyperventilatie zijn steeds meer aanwezig en zorgen ervoor dat sommige mensen zich gevangen voelen in hun eigen lichaam.

Als zeventienjarige kreeg Noella Appermans haar eerste hyperventilatieaanval. Dertig jaar lang zou de angst om een aanval te krijgen haar leven beheersen, maar op haar veertigste vond ze eindelijk een oplossing: de Buteyko-methode. Ze kon weer opgelucht ademhalen. In Heradem! deelt Appermans haar verhaal en schrijft ze over de verstikking van haar ziekte, chronische hyperventilatie, en hoe deze ‘onzichtbare kracht’ haar leven grotendeels beperkte. Ze wil met het uitbrengen van dit boek vooral een lichtpunt van hoop zijn voor diegenen met ademhalingsproblemen. 

Ik wil hun hoop geven, een lichtpunt – vaak aan het eind van een lange tunnel – zodat ze niet langer stikken ... letterlijk en figuurlijk.

Iedereen ademt, we hebben geen keuze (probeer je adem maar eens langer dan drie minuten in te houden…). De ademhaling is één van de belangrijkste levensfuncties van de mens en als deze niet goed meer werkt, heeft dit merkbare gevolgen. De Russische arts K. P. Buteyko ontwikkelde een ademhalingsmethode die patiënten met ademfunctieziekten moest helpen. Ondertussen heeft zijn methode al miljoenen astma-, depressie, apneu- en hyperventilatiepatiënten geholpen, waaronder Noella Appermans.

In haar boek gaat Appermans dieper in op zowel de psychische als fysische aspecten van onze ademhaling en hoe de Buteyko-methode ook mensen met een ‘normale’ ademhaling kan helpen. Wie bijvoorbeeld heel gespannen is of vaak voor een publiek moet spreken, heeft volgens haar baat bij Buteyko’s oefeningen. Denk maar bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen die ademhalingsoefeningen doen of hoe je zelf je ademhaling probeert te controleren vlak voor dat belangrijke sollicitatiegesprek.

Wat houdt deze ademhalingsmethode nu in? De kern gaat om iets wat heel simpel lijkt: haal minder diep adem. Minder diep? Ja inderdaad! Het tegenovergestelde dus van wat we altijd hebben geleerd. In realiteit is dit echter niet zo gemakkelijk. In Heradem! geeft Appermans verschillende oefeningen mee die gebaseerd zijn op een trainingsprogramma waarin geleerd wordt op een andere manier met ademhaling om te gaan. De oefeningen zijn eenvoudig en mits enkele discipline perfect te integreren in het dagelijkse leven. Je kan ze bijvoorbeeld doen vlak voor je gaat slapen, tijdens je wekelijkse loopronde of net nadat je de kinderen naar school hebt gebracht.

Heradem! is een autobiografisch verhaal dat een stap verder gaat. In plaats van enkel passief te lezen, wil Appermans tonen dat je ook zelf de touwtjes in handen kan nemen en de manier waarop je ademhaalt veranderen.

Ontdek via de link hieronder meer over het boek en waar je het kan bestellen: 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief