nieuws

Nominaties Herman de Coninckprijs 2020 bekend

Op vrijdag 21 februari, de dag waarop Herman de Coninck 76 zou zijn geworden, zijn de nominaties voor de Herman de Coninckprijs 2020 bekend gemaakt. Ook Asha Karami is genomineerd met haar debuutbundel Godface

De genomineerden zijn:

  • Hogere natuurkunde van Ellen Deckwitz (Uitgeverij Pluim)
  • Oog van Eva Gerlach (Uitgeverij De Arbeiderspers)
  • Sticky drama van Dominique De Groen (het balanseer)
  • Godface van Asha Karami (De Bezige Bij)
  • Fantoommerrie van Marieke Lucas Rijneveld (Uitgeverij Atlas Contact)
  • het leven van sterren van marwin vos (het balanseer)

HERMAN DE CONINCKPRIJS 2020

In 2020 heeft de Herman de Coninckprijs betrekking op de bundels die tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019 zijn verschenen. In totaal werden door de uitgevers 97 bundels ingestuurd, waarvan 23 debuten. Eén van de genomineerde bundels moet een debuut zijn.

Het prijzengeld van de Herman de Coninckprijs bedraagt € 7.500. De uitreiking vindt plaats op 26 maart 2020 in de Bourlaschouwburg te Antwerpen.

JURY

De jury bestaat uit Kristien Bonneure, Elke Brems (juryvoorzitter), Gudrun De Geyter, Marije Koens en Anne Ter Beek.

JURYVERSLAG – Asha Karami

Asha Karami schreef met Godface een bijzonder intrigerende, raadselachtige debuutbundel waarin ze op haast onnavolgbare wijze (en met veel humor) verslag doet van ons leven in een maatschappij die voortdurend de vraag stelt wie of wat we (willen) zijn: ‘mevrouw, wie bent u? mevrouw?’. In Godface schittert het antwoord daarop door alle flarden van verhalen en personages heen, om dan weer te verdwijnen, als een droom die zich nooit helemaal laat vangen. We ontmoeten een alcoholistische moeder, een Iraanse vader, de zieke buurman, een vriend die niet komt opdagen, de goudblonde yogadocent of een vermoeide huisarts; allemaal verschillende personages die vluchtig in contact komen met de ‘ik’, die daardoor zelf nooit scherp in beeld komt, maar verbrokkeld en anekdotisch aan de lezer verschijnt. Karami houdt de lezer een spiegel voor: we hopen er misschien een godface in te zien, maar we staren in de leegte.

SOIREE (PRIJSUITREIKING)

Op donderdag 26 maart 2020 worden de zes voor de Herman de Coninckprijs genomineerde bundels voorgesteld tijdens de Soirée van de Herman de Coninckprijs in de Bourlaschouwburg te Antwerpen. De Herman de Coninckprijs wordt uitgereikt door Radna Fabias, de laureaat van 2019.

Meer info volgt.

BLOEMLEZING ‘DE 44’

Op 21 maart 2020 Wereld Poëziedag wordt, eveneens in de Bourla te Antwerpen, ‘De 44’ voorgesteld, een bloemlezing met de beste gedichten uit de ingezonden bundels van de Herman de Coninckprijs. Die bloemlezing zal op 5.000 exemplaren verschijnen en in de meeste Vlaamse boekhandels verspreid worden, € 2,5 kosten en 44 gedichten bevatten (44 is het geboortejaar van Herman de Coninck). Het publiek krijgt bij aanschaf van deze bloemlezing een poster met het Beste Gedicht.

Tijdens diezelfde avond presenteert Maud Vanhauwaert haar nieuwste bundel ’Het stad in mij’, het slotstuk van haar stadsdichterschap. Dit boek is een bloemlezing van alle wonderbaarlijke teksten en flamboyante projecten die in het kader van haar stadsdichterschap tot stand zijn gekomen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief