Versplinterde ziel van Akira Mizubayashi

‘Een roman over muziek, over verbondenheid, over oorlog, over afkomst, over vriendschap en over de stilte die klinkt na een sonate van Schubert.’ – Tahar Ben Jelloun, Le Point

‘Een prachtig boek, met een meeslepend verhaal dat erg ontroert.’ – Katelijne Boon, Klara

Versplinterde ziel is een fantastische ode aan de muziek, aan de helende kracht ervan en aan de verbinding die ze tot stand brengt, over tegenstellingen, grenzen, generaties, ja zelfs over de dood heen.’ – Geert Riem, algemeen directeur Muziekcentrum Bijloke.

‘Akira Mizubayashi schreef een sprankelende sonate, een fonkelend kleinood over de zalvende kracht van muziek. Versplinterde ziel is een ritmische roman vol liefde en herinneringen, en over de daad van verzet die lezen was en blijft.’ – Melissa Giardina

Als je zulke mooie woorden leest, kan het eerste boek van Uitgeverij TZARA bijna niets ander dan een prachtig boek zijn. Benieuwd? Lees hier alvast de korte inhoud:

Tokio, 1938. De wekelijkse repetitie van een strijkkwartet wordt bruut onderbroken door een inval van de militaire politie. Yu, de leider van het groepje, wordt meegenomen en zijn viool aan gruzelementen geslagen. Zijn zoon Rei, die getuige is van dit alles, slaagt erin het zwaar gehavende instrument te redden, en kan ontsnappen dankzij een mysterieuze militair. Zijn vader ziet hij echter nooit meer terug.

Parijs, 2003. Jacques, een instrumentenbouwer, worstelt met zijn verleden. Dat verandert wanneer een Japanse violist van wereldklasse zijn pad kruist. 

Versplinterde ziel is een parabel van verlies en herstel, maar ook een universeel verhaal over de helende kracht van muziek. Het boek groeide uit tot een bestseller in Frankrijk dankzij lezers die hun enthousiasme erover deelden op sociale media. 

Vertaald door Hans E. van Riemsdijk.