nieuws

Leesfragment. Omloop Het Nieuwsblad. Start van het koersseizoen

Vandaag wordt het wielerseizoen op gang geschoten, met dé openingsklassieker bij uitstek: Omloop Het Nieuwsblad. Heel wat toppers komen aan de start, en onder anderen Tom Boonen gaf al aan erg uit te kijken naar Omloop Het Nieuwsblad.

Komen vandaag ook aan de start: Iljo Keisse en Bert De Backer, twee van de hoofdpersonages uit De Val, het meeslepende boek van Matthias M.R. Declercq over vijf jongens die een carrière als profrenner ambiëren. En daarin slagen.

Vijf jongens, vijf aardige jongens. Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Their finest hour, als ze het eenmaal zijn. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar. Ongenadig en definitief. Vijf jongens, vijf aardige jongens.

“Zelfs tijdens de wedstrijd blijft wielrennen individueel. Je rijdt als team, je wint als team, maar verliest als individu. Het is een survival, nooit beter uitgebeeld dan tijdens een ploegentijdrit.
In die discipline rijden teams tegen de klok en rijdt iedereen om beurt op kop. Mededogen is er niet. Hangt er een tussen zijn fietsframe, dan gaat hij overboord en ziet hij de ploeg in de verte kleiner worden. Eenzaam lossen, voor de ogen van het publiek. Staat het hele team bij een overwinning op het podium met bier en schuimwijn te spuiten, dan staat hij op de achtergrond, doet ’s avonds zijn mond niet open en staart naar de diepe bodem van het soepbord. ’s Anderendaags wacht een nieuwe dag. Daarom doet zo’n trainingsgroep deugd. Het helpt om de gedachten te verzetten, kilometers te maken en de tijd te vergeten.”

Vandaag strijden twee van hen dus in Omloop Het Nieuwsblad en trotseren Berendries, Muur van Geraardsbergen, Taaienberg en de kasseien van  de Paddestraat, de Lippenhovestraat en de Lange Munte om vervolgens naar Gent-centrum koers te zetten. De streep ligt opnieuw aan de Plantentuin op de licht hellende Emile Clauslaan, die vorig jaar voor een razend spannende finish zorgde. Er wordt bovendien echt Flandrien-weer voorspeld. Wij wensen beiden alvast veel succes en geluk!

Morgen wordt dan Kuurne-Brussel-Kuurne gereden. Een klassieker waar het weer soms onvoorspelbaar uit de hoek komt:

“Begin 2010 start Iljo in Kuurne-Brussel-Kuurne, een van de eerste koersen van het jaar. Een helletocht is het dat jaar. Een koers in de bijtende vrieskou, waarin renners al snel opgeven en als kinderen op een schoolbus naar de finish worden gebracht. Het is de wedstrijd waarin Kurt bijna met zijn kont aan het zadel vastvriest en Wouter als een van de weinigen de finish haalt. Iljo haakt snel af. Hij krijgt zo’n gouden isolatiedeken om de schouders en kruipt de bus in. Hij weet niet eens waar zijn fiets is. De camionette die alle materiaal wegbrengt is tot het dak gevuld met fietsen. Er is geen plaats meer voor de fiets van Iljo. Het kan hem niet schelen. Iljo zet zijn fiets achteloos tegen een muurtje en stapt bevroren de bus in. Daar zit hij naast Greg Van Avermaet, die hem vaderlijk over de rug wrijft tot Iljo het warm krijgt. Het helpt niet. Iljo is bevroren. Aangekomen bij de ploegauto van Quick-Step stapt hij klappertandend de bus uit. Hij is een paar centimeter gekrompen.”

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief