nieuws

‘Ondergang’ van Edward De Maesschalck: de val van Habsburg in de Nederlanden (1648-1815)

0

Na het succes van de pocketuitgaves van De graven van VlaanderenDe Bourgondische vorsten en Oranje tegen Spanje van meesterverteller Edward De Maesschalck komt ook Het strijdtoneel van Europa uit in een handig leesformaat onder de titel Ondergang

In de geschiedschrijving van de Zuidelijke Nederlanden (het latere België) blijft de periode sinds de afscheiding van Nederland (1648) tot aan de Slag bij Waterloo (1815) doorgaans onderbelicht.

Rampen en oorlog teisterden het land, dat machteloos opeenvolgende buitenlandse regimes moest doorstaan. Toch stammen de mooiste gebouwen in ons land vooral uit die periode. In die jaren verdubbelde de bevolking haast, werden de meeste grote steenwegen aangelegd, bloeiden de kant- en katoenindustrie, ontstonden de eerste steenkoolbekkens en werd de intensieve landbouw een voorbeeld voor heel Europa.

Maar de traditionele rijkdom van de Zuidelijke Nederlanden wekte na-ijver op bij onze buurlanden. Het begerigst toonde zich Frankrijk, dat eerst onder Lodewijk XIV, dan onder Lodewijk XV en ten slotte onder Napoleon het land wilde aanhechten. Het grootste slachtoffer werd de dynastie van Habsburg, die de Nederlanden voorgoed verloor: de Spaanse tak in 1713 en de Oostenrijkse tak in 1794.

Na het succes van de geïllustreerde versie verschijnt dit boek nu ook in een handige paperbackuitgave.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief