Nir Baram (1976) is een Israëlische schrijver en woont in Tel Aviv. In 2012 brak hij internationaal door met zijn roman Goede mensen, gevolgd door Wereldschaduw. Daarbuiten zet hij zich in voor de politieke rechten van Palestijnen en buitenlandse werknemers in Israël. In 2016 publiceerde hij een non-fictieboek waarin hij de gevoelens en meningen aan de grens tussen Israël en Palestina in kaart brengt: Land zonder grenzen. In 2021 verscheen de roman Aan het einde van de nacht, zijn persoonlijkste roman tot dusver.

De nieuwste roman van Nir Baram, De wereld is een gerucht, is een ontroerend verhaal dat focust op de relatie tussen een vader en zijn zoon. Ze beklimmen een berg waar, zo luidt het gerucht, een man woont die een buitengewoon talent heeft: hij kan herinneringen doen verdwijnen. Jonathans zoektocht brengt hem naar plaatsen waar hij nooit had willen komen, en hij neemt zijn geliefde zoon met zich mee. De queeste bedreigt de relaties binnen zijn gezin, maar geeft ook hoop op vrijheid en de mogelijkheid om zich te verzoenen met zijn verdriet.

Plotseling vertoonde het licht zich aan hem. Nu wist hij het – maanden had hij het gezocht in de spleten die hij voortdurend had gezien of zich verbeeld had te zien in de diepten van de donkere hemelbogen

Het is een roman over de passies, angsten en liefdes die altijd bij ons zijn. Over ouders en kinderen, over de breekbaarheid van familie, over realiteit en verbeelding en over de worsteling om echt in het heden te leven.

Lees hieronder al de eerste paragrafen uit de roman.

De wereld is een gerucht

Plotseling vertoonde het licht zich aan hem. Nu wist hij het – maanden had hij het gezocht in de spleten die hij voortdurend had gezien of zich verbeeld had te zien in de diepten van de donkere hemelbogen, had hij het volmaakte licht gezocht dat straalde over de wereld, dat de as en de grauwheid wegbrandde. Ooit had hij nauwgezet elke aanraking met het licht vermeden, vooral op zijn gezicht. Vanaf zijn kindertijd was het licht, dat de gebreken deed oplichten, zijn vijand, hij had een hardnekkige, uitputtende strijd gevoerd tegen de vele vormen waarin het licht zich aan hem vertoonde. Nu was hij niet bang meer.

Misschien had hij al genoeg gewone en lelijke gezichten gezien in de wereld, of was hij gewend geraakt aan zijn gezicht. En hij kende ook de aantrekkelijke kanten ervan, begreep dat niet alles grauw en ingevallen en te breed was, dat hij overdreef en naar zijn gezicht keek door een scherm van kinderachtige
weerzin, heel gewoon, waarschijnlijk, dat hij misschien het licht meer haatte dan zijn gezicht. Nu liet het hem onverschillig, zijn gezicht, de gebreken en de schoonheid, het banale en het interessante. Uiteindelijk waren ze met elkaar verweven in het gezicht in de wereld vóór hem. Al met al een gezicht.

 

De wereld is een gerucht

Jonathan kan de dood van zijn beste vriend Joël maar niet loslaten. Hij besluit een reis te maken met zijn jonge zoon. Ze beklimmen een berg waar, zo luidt het gerucht, een man woont die een buitengewoon talent heeft: hij kan herinneringen doen verdwijnen. Jonathans zoektocht brengt hem naar plaatsen waar hij nooit had willen komen, en hij neemt zijn geliefde zoon met zich mee. De queeste bedreigt de relaties binnen zijn gezin, maar geeft ook hoop op vrijheid en de mogelijkheid om zich te verzoenen met zijn verdriet. De wereld is een gerucht is een roman over de passies, angsten en liefdes die altijd bij ons zijn. Het vertelt een ontroerend en soms beangstigend verhaal over de liefde van een vader voor zijn zoon, over ouders en kinderen, over de breekbaarheid van familie, over realiteit en verbeelding en over de worsteling om echt in het heden te leven.

€ 23,99

Land zonder grenzen

In een verlangen stemmen te horen die normaal gesproken niet snel de reguliere media halen reist schrijver Nir Baram een jaar lang langs de grens tussen Israël en Palestina. Of hij nu een kibboets bezoekt op de rand van de Gazastrook, verblijft in een buitenpost van kolonisten, een wandeling door Oost-Jeruzalem maakt of bij een vluchtelingenkamp met 30.000 Palestijnen langsgaat: zonder oordeel brengt hij in kaart wat de gevoelens en meningen in de regio zijn. Hij spreekt met kolonisten, politici, activisten, ex-gevangenen en soldaten, met bewoners die geboren zijn nadat de bezetting is begonnen en met degenen die zich Israël van voor 1967 herinneren. Zijn reportage toont de realiteit van het dagelijks leven in een conflictgebied en weerspiegelt de complexe politieke situatie ten tijde van spanningen, oorlog en verkiezingen.

€ 20,99

Wereldschaduw

Gavriël Mantsoer voegt zich bij een groep zakenmensen die de onbegrensde mogelijkheden van het globalisme uit de jaren negentig willen verzilveren. Hij stijgt hoger en hoger in de hiërarchie van Israëls machtigste mensen, maar begrijpt steeds minder van de intriges waarvan hij deel uitmaakt.
Een aantal jonge mensen uit Londen – verstotenen en gedesillusioneerde idealisten – besluit op 11/11 een internationale demonstratie te organiseren waar 1 miljard mensen aan mee zullen doen. Zal hun actie de status-quodoen wankelen?
Een Amerikaans consultancybedrijf manoeuvreert tussen regimes op verschillende continenten. Maar dan dreigen krachten uit het verleden de praktijken van deze ogenschijnlijk liberale organisatie te ontmaskeren.
Deze drie verhaallijnen, elk verteld in een eigen karakteristieke stijl, staan centraal in Wereldschaduw. Ze worden op virtuoze wijze met elkaar vervlochten en vormen een fascinerend, veertig jaar omspannend portret van het mondiale systeem waarvan wij allemaal onderdeel zijn. 'Elk van ons had zo z’n eigen verhaal. We waren niet van plan geweest ons te verenigen: je kunt zelfs zeggen dat we door anderen bijeengekomen waren. Het was zo’n moment van puur overleven, iemand valt en krijgt een hand toegestoken, en als die hand ook valt? Dan hou je elkaars handen vast en val je samen.'

Zie ook vertaalster Sylvie Hoyinck over 'Wereldschaduw': het vertalen van de eerste zin.

€ 25,99

Aan het einde van de nacht

Jonatan, een schrijver, wordt wakker in een hotelkamer. Zijn omgeving komt hem niet bekend voor en hij heeft weinig herinneringen aan de afgelopen dagen. Hij probeert te reconstrueren wat er is gebeurd, en ontdekt dat hij iedereen heeft verteld dat zijn beste vriend Joël overleden is. Maar die leeft nog gewoon.
In meeslepende terugblikken schrijft Nir Baram over de jeugd van Jonatan, een jongen die opgroeit in een stadskwartier van Jeruzalem, aan de rand van de wadi. Hij vertelt over zijn vriendschap met Joël, hun gevechten met de kinderen uit de hoge torens en over hun strijd om het knapste meisje uit de klas. Maar ook over de vele conflicten thuis, zijn oudere broer die Jonatan zowel bewondert als haat, en de voortslepende ziekte van zijn moeder en haar uiteindelijke dood.
Tegen de achtergrond van de voortdurende politieke onrust in Israël, de onvermijdelijke dienstplicht en de eisen die de maatschappij aan jongens stelt om een man te zijn, ontvouwt zich een universeel verhaal over vriendschap en familie, verdriet en liefde.

€ 24,99

Goede mensen

Thomas Heiselberg, een briljante en ambitieuze marktonderzoeker, zet in het Berlijn van de jaren dertig alles op het spel om succesvol te worden. Een nieuw bewind is aan de macht in Duitsland en Thomas beseft dat hij zijn specifieke talenten moet inzetten om te overleven in het Derde Rijk. Op datzelfde moment staat in Leningrad de jonge, joodse Aleksandra Vajsberg voor een onmenselijke keuze. Haar ouders zijn door de communistische machthebbers bestempeld als ‘vijanden van het volk’ en zijn hun leven niet meer zeker. Om haar broertjes dat lot te besparen, is Aleksandra gedwongen samen te werken met het regime dat haar familie bedreigt.

Aan de vooravond van de oorlog tussen Duitsland en Rusland denken Thomas en Aleksandra allebei dat ze een persoonlijke keuze maken, maar de gevolgen ervan zijn groter dan ze ooit hadden kunnen voorzien.

Goede mensen is een grootse roman waarin een van de duisterste periodes van onze geschiedenis centraal staat. Door de grote vertelkracht van Nir Baram en zijn diepgravende research is dit een uniek portret van twee gewone mensen in ongewone omstandigheden.

€ 25,99

Nir Baram

Nir Baram (Jeruzalem, 1976) brak in 2012 internationaal door met zijn roman Goede mensen. Daarna verschenen de eveneens uitstekend ontvangen romans Wereldschaduw (2015) en Aan het einde van de nacht (2020). Baram woont in Tel Aviv.