In Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan) toont Katherine Rundell je een betoverend bestiarium vol onwaarschijnlijke dieren. Rundell beschrijft ze op geestige en scherpzinnige wijze en nodigt de lezer uit om nog beter naar onze fragiele en onwaarschijnlijk mooie planeet te kijken. Want veel van deze prachtige dieren zijn met uitsterven bedreigd…

Hieronder delen we al enkele fascinerende weetjes over bijzondere dieren!

De Romeinse dichter Horatius was verwoed anti-giraffe. Hij vond het dier een conceptueel rommeltje: ‘Als een schilder ervoor had gekozen om een mensenhoofd op een paardennek te zetten [of] als een mooie vrouw op weerzinwekkende wijze overging in de staart van een zwarte vis, zouden jullie je lachen dan kunnen inhouden, vrienden?’

Zijn verslag over de giraffe in Ars poetica (circa 8 v.Chr.) eindigt met een smeekbede: ‘Laat het werk zijn wat u wilt, maar laat het één enkel ding zijn.’

Als je een dier zou willen bedriegen, zou het slim zijn om daar geen kraai voor uit te kiezen. Ze hebben een buitengewone intelligentie en ze zijn slim en wijs genoeg om wrok tegen ons te koesteren.

Studenten van de Universiteit van Washington maakten er vijf jaar lang een gewoonte van om, getooid met holbewonersmaskers, kraaien te vangen die in de bomen op de campus leefden. Ze sloten ze korte tijd op in een kooi en lieten ze dan weer vrij. De kraaien vergaten niets, als uiterst kleine oudtestamentische goden, en hun toorn was verre van lukraak. Als de studenten ongemaskerd onder hun bomen door liepen, negeerden de vogels hen, maar met hun holbewonersmaskers op werden ze aangevallen door een wolk van scheldende, krijsende kraaien. De woede en angst werden van de ene kraai op de andere doorgegeven, door de hele groep.

Als je een makkelijk recept zoekt om onzichtbaar te worden, vang dan een vleermuis, een zwarte kip en een kikker. Haal de hartjes eruit, snoer die samen en bindt ze met touw onder je rechteroksel.

Volgens de negentiende-eeuwse Parijse occultist Émile Grillot de Givry zul je dan onzichtbaar worden voor iedereen behalve jezelf. Vleermuizen zijn al honderden jaren populaire onzichtbaarheidsingrediënten, op alle continenten.

Ondanks het feit dat ze er niet erg gestroomlijnd uitzien, kunnen wombats veertig kilometer per uur halen en die snelheid negentig seconden lang vasthouden. De snelste vastgelegde menselijke sprint was die van Usain Bolt op de honderd meter in 2009, waarbij hij een snelheid van 44,7 kilometer per uur haalde, die hij echter maar 1,61 seconde vasthield, wat doet vermoeden dat een wombat hem met gemak achter zich zou kunnen laten.

Ze kunnen ook een volwassen man vloeren en hebben het vermogen om achterwaarts aan te vallen, waarbij ze roofdieren tegen de wanden van hun holen pletten met het beenharde kraakbeen in hun romp. Er zijn verbrijzelde vossenschedels in wombatholen aangetroffen.

Ontdek meer wonderbaarlijke dieren in dit boek:

Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan)

Een gierzwaluw vliegt tijdens zijn leven een afstand van twee miljoen kilometer. Even ver als twee keer heen en weer naar de maan, en nog een keertje terug
naar de maan. Ooit kreeg de koning van Frankrijk een giraffe cadeau. Die paradeerde door de straten van Parijs in de mooiste hautecoutureregenjas van dat moment. De tong van een schubdier is langer dan zijn lichaam. Hij zit netjes opgeborgen bij zijn heupgewricht. In Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan) zijn eenentwintig van de meest fascinerende, wonderschone schepsels verzameld die onze aarde bevolken en helaas met uitsterven worden bedreigd. Katherine Rundell beschrijft ze op geestige en ... lees meer scherpzinnige wijze en nodigt de lezer uit om nog beter naar onze fragiele en onwaarschijnlijk mooie planeet te kijken.

€ 23,99