nieuws

Ontdek Delphine Lecompte

0

Of je ze al kende of niet laten we even in het midden, maar dat ze geen onopgemerkte passage in De slimste mens ter wereld maakte, staat vast. Delphine Lecompte verscheen dit najaar op je televisiescherm en doet dat vanaf 14 december opnieuw. Maar wat moet je nog weten over de dichteres?


Slimste mens

Delphine Lecompte was voor veel kijkers mogelijk een relatief onbekend gezicht toen ze voor het eerst meedeed in De slimste mens ter wereld, maar dankzij haar kleurrijke optreden en een plek bij de finalisten is dat aan de vooravond van de finaleweek hoegenaamd niet meer het geval. Zoals voor veel andere artiesten en politici was de quiz ook voor Lecompte een springplank. Reden te meer om haar en haar werk nog eens extra in de kijker te zetten.

Fragmenten met Delphine vanaf 13:04

Dichter

Delphine Lecompte (1978) debuteerde in 2004 in het Engels met de roman ‘Kittens in the Boiler’, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Voor haar debuutbundel ‘De dieren in mij’ kreeg ze de C. Buddingh’-prijs 2010 en de Prijs Letterkunde 2011 van de Provincie West-Vlaanderen. Haar bundel ‘Dichter, bokser, koningsdochter werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Ter ere van haar tienjarig dichterschap verscheen in het najaar van 2018 een collectie van haar beste werk.

Daarnaast neemt Lecompte voor de eerste keer ooit de honneurs waar als dichteres voor de musea in Brugge.

‘Ik zeg volmondig ja!’. Dat was het antwoord van Delphine Lecompte op de vraag of zij de eerste museumdichter van Musea Brugge wilde worden. De rijke museumcollectie en de tentoonstellingen die in 2021 op het programma staan, zijn ongetwijfeld voer voor deze eigenzinnige schrijfster.
Bron

2021 Zal tot slot een druk jaar worden voor Delphine Lecompte. Als de coronamaatregelen het toestaan, gaat ze met de Desperado’s van de Vlaamse Poëzie ook op tournee in het voorjaar. Daarover vind je hier meer info.

Inspiratie

Niet alleen de Brugse musea merkten het werk van Delphine Lecompte op. Dat deed ook Tom America, een Nederlandse muzikant die in de typische manier van voorlezen en de woorden van Lecompte voldoende inspiratie vond om haar werk op muziek te zetten. Zo gaf hij een album uit, Wonden en brutaliteit, dat 14 gedichten van Lecompte van muziek voorziet.

Werk

Delphine Lecompte is het meest gekend van haar werk als dichter, waarmee ze ook al enkele prijzen in de wacht sleepte. In 2021 geeft ze echter voor het eerst een prozawerk uit. Beschermvrouw van de verschoppelingen verschijnt in februari en biedt de lezer een verzameling korte stukken waaruit HUMO, NRC en De Morgen al regelmatig publiceerden. Ze geeft haar wilde meningen over wat ze om zich heen ziet gebeuren en dist nietsontziend en gespeend van alle gêne, verhalen op over haar markante leven.

In Beschermvrouwe van de verschoppelingen trekt een bonte stoet outsiders voorbij. Rednecks, drank- en gokverslaafden en andere veelgeplaagde figuren kunnen op de sympathie van Lecompte rekenen, maar met corona besmette koeienslachters, benepen pezewezers en moraalridders kunnen haar rug op en worden getrakteerd op een middelvinger in het aangezicht. Tussen het weldadige absurdisme door is er steeds de kwetsbare ondertoon. Wie goed oplet, ziet dat Lecompte nooit persoonlijker was dan hier.

Beschermvrouwe van de verschoppelingen verschijnt februari 2021

Ontdek hier de dichtbundels van Delphine Lecompte

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief