nieuws

‘Oorlog en terpentijn’ genomineerd voor Man Booker International Prize

De Engelstalige vertaling van de roman Oorlog en terpentijn, geschreven door Stefan Hertmans, is genomineerd voor de Man Booker International Prize 2017.

Hertmans is samen met o.a. David Grossman, Ismail Kadare en Amos Oz één van de dertien genomineerden voor de Man Booker International Prize. Oorspronkelijk werd deze toegereikt aan een auteur, maar sinds 2016 staan de nominaties op naam van het boek. Oorlog en terpentijn verscheen in 2013 bij uitgeverij De Bezige Bij en won in 2014 de AKO Literatuurprijs.

Het boek is gebaseerd op het levensverherhaal van Urbain Martien, de grootvader van Hertmans. Martien had Hertmans na zijn dood twee schriftjes nagelaten, waarin zijn levensherinneringen stonden opgeschreven. Hertmans zou de cahiers pas jaren later openen en deze zouden de inspiratiebron vormen voor het boek.

Op 20 april weten we of War and Turpentine één van de zes titels is die op de shortlist staat. De jury maakt op 14 juni de uiteindelijke winnaar bekend. Het prijzengeld van 50.000 Britse pond, ongeveer 57.000 euro, wordt verdeeld tussen de auteur en de vertaler. Oorlog en terpentijn werd vertaald door David McKay.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief