nieuws

‘Op de fiets was het alsof ik de Provence voor het eerst zag.’

Ingrid Castelein verloor haar hart enkele jaren geleden aan de Provence. Op de fiets ontdekt ze de mooiste plekjes en geniet ze van het relaxte leven in het Zuiden. Ondertussen schreef ze er al drie boeken over: Mon(t) Ventoux, Route de la Lavande en Met de fiets door de Provence.

Ingrid Castelein houdt al jaren tijdens elke vakantie een reisdagboek bij. Wanneer ze in 2010 aan haar eerste fietsvakantie begon was het niet anders. Doorheen de jaren vulde ze haar dagboeken met verhalen, leuke adresjes en interessante fietsroutes.

Op een dag komt ze tot het besef dat haar reisdagboeken omgetoverd zouden kunnen worden tot een reisverhaal. Het idee om een groter schrijfproject aan te pakken, sprak haar ontzettend aan. Ze keert daarom nog enkele keren terug naar de Provence om het boek verder uit te werken. Drie boeken later fietst ze nog even graag door de streek als de eerste keer.

Côte & Provence interviewde Ingrid Castelein en vroeg haar waarom ze voor de fiets kiest:

Het was alsof ik de Provence voor het eerst zag, voor het eerst ontdekte, ook al waren we er al een aantal keer geweest. Omdat je op de fiets zoveel trager passeert, en dus meer details ziet. Ik vond het ook een erg zintuiglijke ervaring: de geuren van de wilde Provençaalse kruiden te ruiken in de berm, de cicaden te horen.

Niet enkel de prachtige natuur spreekt haar aan. Castelein vertelt dat ze ook dol is op de Fransen.

Het blijft me steeds verbazen dat de Fransen nog de tijd nemen voor een uitgebreid gesprek, zelfs met iemand die ze helemaal niet kennen. Mensen komen er meer buiten en hebben er meer echt contact met elkaar, lijkt me. Ik denk dat ik toch het liefst oud wil worden in Frankrijk.

Meteen verhuizen naar Frankrijk zit er echter niet in. Haar boeken gaan telkens over een ander gebied en met een vaste vakantiestek is het veel moeilijker om je vrij doorheen de Provence te bewegen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief