nieuws

Oscar van den Boogaard over zijn roman ‘Kindsoldaat’

Oscar van den Boogaard is de afgelopen dagen veel in het nieuws geweest: niet alleen over zijn nieuwste roman Kindsoldaat, maar ook omdat hij een zoon van de Nederlandse prins Bernard zou zijn. Gisteren was hij te gast bij De Afspraak en te horen in De wereld vandaag en Pompidou.

De ontrafeling van een familiegeschiedenis

Kindsoldaat is een epos over twee voorname Nederlandse families op de grens met Duitsland. Tegen de achtergrond van oorlogen en grote maatschappelijke veranderingen houden zij vast aan de oude wereldorde. Familiekasteel Metternich heeft een Limburgse en een Pruisische poort. Eind 19de eeuw wordt daar de tweeling Nol en Max geboren, die hun jeugd doorbrengen met het buurmeisje Nora. Wanneer aan het begin van de Eerste Wereldoorlog de achttienjarige broers het kasteel ieder door een andere poort verlaten, komen ze aan weerszijden van de geschiedenis terecht.

De gevolgen van hun keuzes zullen het lot van de volgende generaties bepalen. Zo zal in het moeizame huwelijk van Nora de tweeling altijd een beslissende rol spelen. Als in de jaren vijftig haar opstandige dochter Elsie op een skivakantie de prins Bernhard leert kennen, lijkt deze liefde even onmogelijk als noodzakelijk.

Vlaamse pers

Gisteren lichtte Oscar van den Boogaard zijn verhaal toe in De wereld vandaag (fragment vanaf 2:20:35). Hij sprak onder andere over het belang van Kindsoldaat:

‘Het was noodzakelijk voor mij om de familie die een beetje voelde als de familie van veel pijn, om die met veel liefde te beschrijven. Ik heb van het huis van de pijn het huis van de liefde gemaakt. … Het is een krankzinnige familie en ik wilde die beschrijven om mijn moeder beter te begrijpen en vervolgens ook te zien uit wie ik ben voortgekomen.’ – Oscar van den Boogaard in De wereld vandaag

Ook Chantal Pattyn noemde het in Pompidou een bijzonder urgent boek:

‘Dit is een wonderlijk boek dat ik zeer graag heb gelezen. Dit was een boek dat moest geschreven worden. Dit is een boek van ongelofelijke urgentie. Dit is een andere Oscar van den Boogaard. Een die ik zelden heb gelezen.’ – Chantal Pattyn in Pompidou

Later op de avond was van den Boogaard te gast bij De Afspraak. Hij sprak er onder andere over zijn trauma en de rol die Kindsoldaat daarin speelt. Het fragment kan je via deze link terugkijken (vanaf 30:55)

Eerder deze week deed van den Boogaard ook zijn verhaal in HUMO en De Morgen.

Kindsoldaat ligt nu in de boekhandel en is ook hier verkrijgbaar.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief