nieuws

‘Over 10 jaar is 80% van de kankers te genezen’ – Filip Lardon

Over 10 jaar is 80% van de kankers te genezen. Het is een boude stelling, maar professor Filip Lardon staaft ze in zijn boek Naar een wereld zonder kanker? Filip Lardon is diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek aan de UAntwerpen, zijn boek is uitgegeven bij Manteau en is verkrijgbaar bij je boekhandel.

In een uitgebreid interview in Humo toont Filip Lardon zich gematigd. Voorzichtigheid blijft geboden, maar…

‘…we kunnen er niet omheen dat het onderzoek de voorbije tien jaar een ongelofelijke stroomversnelling heeft gekend, met fascinerende nieuwe inzichten tot gevolg. De resultaten daarvan vinden nú hun weg naar de ziekenhuizen. Daarom zeg ik dat de toekomst vandaag begint, daarom durf ik te zeggen dat een genezingsgraad van 80 procent erin zit’ – Filip Lardon

Over het mechanisme, en preventie.

‘Celdeling is een ongelofelijk ingewikkeld proces met miljoenen tussenstapjes, maar meestal verloopt dat probleemloos. Als er externe factoren op de cel inwerken, krijgen we een ander verhaal. Longcellen delen miljoenen keren foutloos, maar als je ze langdurig blootstelt aan tabaksrook, gaat het mis en kunnen er foutjes ontstaan. Gelukkig volstaat één foutje in het DNA niet om kanker te krijgen: er zijn er zéker twee, en waarschijnlijk zelfs tien nodig. Daarom krijgen sommige mensen pas na dertig jaar roken kanker. Het is wel zo dat die fouten zich opstapelen: om die reden is kanker een ouderdomsziekte en raden we mensen aan gezond te leven. Als je een baby na de geboorte meteen in de blakende zon legt, zal die niet meteen huidkanker krijgen, maar hij zal wel een achterstand oplopen. Er sluipen foutjes in het cel-DNA die hij levenslang zal meeslepen.’

Over ‘kankervaccins’.

HUMO Men spreekt dan van kankervaccins: we leren – zoals bij een griepvaccin – ons lichaam om ziekmakers te bestrijden door het bloot te stellen aan een verzwakte vorm ervan.
Lardon «Met dat verschil dat een griepvaccin preventief werkt en dat een kankervaccin wordt ingezet als de ziekte al uitgebroken is. De kans dat er ooit een preventief vaccin voor alle kankers komt, lijkt me klein, omdat een vaccin ingrijpt op de oorzaak. Bij kanker zijn de oorzaken heel uiteenlopend: van een virus over uv-straling tot – zoals gezegd – brute pech. Er bestaat wel een zogeheten baarmoederhalskankervaccin, maar eigenlijk is dat een foute naam: dat vaccin beschermt tegen het virus dat eventueel op termijn de kanker veroorzaakt. Ik zie niet in hoe een geneesmiddel elke kanker preventief kan bevechten.»

Over onze levensstijl.

HUMO Als we het aantal kankergevallen willen laten dalen, zullen we ons leven moeten beteren.
Lardon «Qua roken en kanker wil ik duidelijk zijn: er bestaat geen middenweg. Zelfs één sigaret per week heeft een enorme impact. Bij voeding en alcohol ligt dat anders. Als we alle studies naast mekaar leggen, is er geen hoger risico op kanker bij bescheiden consumptie – twee à drie glazen wijn of bier per dag. Als je méér gebruikt, en dan vooral sterkedrank, wél. Denk aan whisky, cognac en jenever: alles wat branderig aanvoelt, beschadigt het dekweefsel van de tong, slokdarm en maag. Met alle gevolgen van dien. En ik geef nog een niet-kankergerelateerde aanbeveling mee: blijf minstens twee dagen per week alcoholvrij, om afhankelijkheid te vermijden.»

Over de toekomst.

»Kanker blijft een ingrijpende ziekte, maar we werken heel hard om nieuwe manieren te vinden om de ziekte op te sporen en te behandelen. Daarom heb ik dit boek geschreven: mensen mogen weleens weten wat we allemaal ontdekt hebben. Ik wil geen valse hoop geven, want niet alle therapieën zijn voor morgen, maar veel behandelingen zijn zó veelbelovend dat men de tests wil versnellen, om ze zo snel mogelijk in de ziekenhuizen binnen te brengen. Aan het congres van de American Association for Cancer Research nemen jaarlijks 15.000 tot 20.000 onderzoekers deel, en die mensen hebben vaak nog een lab dat twintig andere mensen tewerkstelt. Honderdduizenden mensen zijn dus dag in, dag uit bezig met de strijd tegen de kanker. De kankercel is gewiekst, ze zal af en toe weer wat afstand nemen, maar we zitten haar op de hielen. Het is nu aan kanker om bang te zijn voor ons.»

En voor wie nog twijfelt: De Standaard deed een fact check en raadpleegde andere professoren en internationale vakliteratuur. Hun conclusie:

Ondanks de verschillende definities van ‘genezen’ is er consensus dat 65 procent van de kankerpatiënten al genezen wordt verklaard. De trendontwikkeling en behandelingen die nog niet in de statistieken te zien zijn, maken 80 procent haalbaar. De bewering is waar.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief