nieuws

‘Over de muur’: Duitsland 30 jaar na de val

De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 staat bij veel mensen op het netvlies gebrand als een scharnierpunt in de geschiedenis. VRT-expert Rik Tyrions werpt zijn blik over 30 jaar Duitsland na de val in Over de muur.

28 jaar lang symboliseerde de Berlijnse Muur de verdeling van Duitsland en van Europa. De communistische machthebbers van de DDR lieten hem in 1961 bouwen om hun eigen volk te beletten naar het Westen te vluchten. Tot de Oost-Duitsers in 1989 genoeg hadden van het vermolmde DDR-regime. De val van de Muur en de eenmaking van Oost- en West-Duitsland, elf maanden later, joegen een schokgolf door Europa.

Iedereen had verwacht dat de Bondsrepubliek en de DDR vanaf dan snel naar elkaar toe zouden groeien. Maar 30 jaar later kijkt het Oosten van Duitsland nog altijd aan tegen een grote achterstand op het Westen, en heerst er nog altijd ongenoegen over de fouten van de eenmaking.

Veel jonge mensen zijn weggetrokken uit de nieuwe deelstaten, wie achterblijft is vaak verbitterd. Hoe is het mogelijk dat de Muur destijds eerder per ongeluk openging? Waarom blijft de werkelijke integratie van Oost- en West-Duitsland uit? Welke rol speelden bondskanseliers Adenauer, Kohl en Merkel in het hele verhaal? Vanwaar de heropleving van extreemrechts in Duitsland? Op deze en nog veel meer vragen biedt VRT-expert Rik Tyrions in Over de muur een helder antwoord.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief