nieuws

Paolo Cognetti wint prestigieuze Premio Strega

Gisteravond mocht Paulo Cognetti de prestigieuze Premio Strega in ontvangst nemen voor De acht bergen. Eerder werd hij al genomineerd met de roman Sofia draagt altijd zwart.

De Premio Strega is de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs, die elke jaar wordt uitgereikt aan het beste fictiewerk van een Italiaanse auteur. Dit jaar sleepte Paulo Cognetti de prijs in de wacht voor wijn bestseller De acht bergen, waarin vriendschap en de relatie tussen mens en natuur centraal staat.

Premio Strega

Het verhaal

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlate huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

De acht bergen verschijnt 7 september bij De Bezige Bij.

Eerdere winnaars

Andere jaren mochten onder andere Nicola Lagoia (De wreedheid), Antonio Pennacchi (Het Mussolinikanaal) en Sandro Veronesi (Kalme chaos) de prijs in ontvangst nemen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief